Специалистите препоръчват на страдащите от себореен дерматит да избягват определена храна, за да поддържат кожата си здрава. Нека видим кои са тези хранителни продукти.

Храна, която не бива да се консумира от хората със себореен дерматит

Храни, богати на наситени мазнини

Наситените мазнини са основна храна на гъбичката Malassezia globosa – един от основните причинители на себорен дерматит. Ето защо, ако се преустанови приемът на този вид мазнини, може да се спре разпространението на причинителя на кожното заболявне. Главните източници на наситени мазнини са млечните продукти, червеното месо, маслото, яйцата, храните с хидрогенирани мазнини, преработените продукти. Вместо тях трябва да се консумират повече хранителни продукти с високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Такива са ядките, соята, зеленолистните зеленчуци.

Храни алергени – вредна храна за хората със себореен дерматит

Известно е, че храните, причиняващи алергия, могат да отключат и да влошат проявите на себореен дерматит. Именно поради това консумацията им трябва да се сведе до минимум. Примери за такива храни са цитрусите, пшеницата, царевицата, яйцата, фъстъците, млечните продукти. Тук ще отворим една скоба по отношение на млякото и неговите производни. Освен всичко друго тези продукти влошават състоянието на кожата поради високото си съдържание на казеин. Това е трудно усвоим протеин, който води до натрупване на слуз в организма. В тази слуз се развиват микроби, които стават причина за кожни възпаления.

Храни с рафинирани захари

Храните с високо съдържание на рафинирани захари, както и такива със скрити захари (глюкоза, малтоза, лактоза, мед) по възможност трябва напълно да се изключат от диетата. Причините за това са три. Първата е, че затрудняват усвояването на важни за организма хранителни вещества. Втората, че отслабват защитните сили и правят организма податлив на инфекции, включително и кожни. Третата, че допринасят за натрупване на токсини в тялото, които лишават кожата от ценни минерали и потискат локалния имунитет.

Още проверена информация за храни, които трябва да се избягват, и храненето при пациенти със себореен дерматит

Ако статията ви е била полезна и желаете да продължите да четете по темата, посетете интерактивния сайт на програма Лекзема – www.lekzema.com. Освен информация за храненето там ще намерите достъпни данни за кожното заболяване и общите стратегии за активен начин на живот без страдание. Можете да се възползвате напълно безплатно от онлайн консултация с доказан специалист дерматолог. За целта задайте своите въпроси чрез контактната форма. За физически преглед с дерматолог в клиника Борола може да запишете час на телефон (+359) 2 983 6211.

borola