Себореен дерматит

Една от най-трудните за прикриване форми на екзема е т.нар. себореен дерматит. Спецификата на проявите му е такава, че той предизвиква сериозен естетически и физически дискомфорт у пациентите.

Себореен дерматит – същност

Това е класическа форма на еритемо-сквамозна екзема с хронични възпалителни кожни проблеми. Засяга себорейните зони – около носа и веждите, границите на окосмението на главата, около пъпа и гърдите, зоните на лопатките на гърба. Това са местата по тялото с най-висока концентрация на мастни жлези, отделящи себум.

Разпространение на себореен дерматит

Себорейният дерматит се среща при хора на всякаква възраст – от бебета до възрастни. Честотата на разпространение е между 2% и 5%. Мъжете са по-често засегнати. Предразположени са хората с по-мазна кожа.

Причини за поява на себореен дерматит

Състоянието се развива при свръхсекреция на мастните жлези на кожата. Една от причините за възпаление на кожата е заселването й с гъбичките от род Malassezia (причинителите на пърхот, хранещи се с кожния себум). Предразполагащи фактори за развитие на себореен дерматит са:

  • злоупотреби с алкохол
  • влошена функция на имунната система
  • продължително пребиваване на сухо и студено време
  • хормонални проблеми и др.

Симптоми на себореен дерматит

Заболяването се означава като еритемо-сквамозно именно поради естеството на симптомите, засягащи предимно себорейните зони. Основните оплаквания са свързани с:

  • зачервяване на кожата (еритема)
  • отделяне на мазни кожни люспи (сквами)
  • сърбеж

Протичане на себореен дерматит

Себореен дерматит е водещо дерматологично заболяване в ранна детска възраст. При бебетата протича в две форми – себореен дематит от горен и от долен тип. В първия случай се засягат себорейните зони в областта на лицето (около носа, веждите и челото). При себореен дерматит от долен тип зачервени и лющещи се кожни участъци се наблюдават в зоната на седалището и бедрата на бебето.

При възрастните по-тежките случаи на себореен дерматит протичат с разпространение на еритемо-сквамозните плаки по цялото тяло и развитие на себорейна еритродермия.

Лечение на себореен дерматит

Както стана дума, сред основните причини за развитие на себореен дерматит е колонизирането на кожата в себорейните зони с гъбичките от род Malassezia. Такива се изолират много често от еритемо-сквамозните плаки на пациентите. Справянето с гъбичките е ключов момент от терапията при себореен дерматит. За тази цел може да се разчита на дермокозметични продукти, съдържащи цинк пиритион. Той е с доказано противогъбично действие, високоефективно срещу Malassezia. Добре е кожата да се третира редовно с емолиенти и хидратанти.

При по-тежки случаи е удачно да се прилага локално лечение с кортикостероиди, антимикотици, калциневринови инхибитори.