Екзема е дерматологично заболяване със силно изявена генетична предразположеност, което е съпътствано от определени имунологични нарушения.

Различни фактори може да обострят проявите на екзема и да причинят дискомфорт и страдание на пациентите. Такива могат да бъдат определени замърсители от околната среда, неблагоприятните климатични условия, агресивни перилни препарати и миещи средства, определени храни, както и инфекции в организма. Но редица специалисти са на мнение, че стресът също е възможна причина за обостряне на заболяването.

Силен стрес – възможно ли е да доведе до обостряне проявите на екзема?

Не е съвпадение, че проявите на екзема се обострят преди или по време на важна презентация или изява пред хора, както и при преживян силен стрес, независимо дали е свързан с лични терзания или е от служебен характер. Експертите от години са на мнение, че стресът е възможна причина за обостряне на състоянието на екзема.

Когато организмът е под напрежение тялото се опитва да се предпази, което се отразява негативно най-вече върху най-големия човешки орган – кожата. От ключово значение за овладяване на екзема в тази ситуация се оказва управлението на стреса.

Следват няколко съвета за овладяване на напрежението и стреса с цел облекчаване проявите на екзема

  • Не пренебрегвайте съня – качествения сън през нощта понижава нивата на стрес в организма. Но хората, които страдат от екзема, изпитват дискомфорт дори по време на сън. Ако проблемите със съня се дължат на влошаване на кожното заболяване, най-добре е да се посъветвате с лекуващия лекар, който да ви препоръча правилната терапия за овладяване на симптомите.
  • Посъветвайте се с хора, които имат същия проблем, за да обмените личен опит. Това може да помогне за облекчаване на състоянието.
  • Тренирайте – физическата активност е едно от най-изпитаните средства срещу стреса.
  • Правете любимите си занимания – независимо какви са вашите хобита, те също помагат в борбата със стреса.
  • Потърсете помощ от компетентно лице. Единствено медицинските специалисти могат да дадат компетентно мнение и съвет за правилните методи и средства за лечение на кожни заболявания и по-конкретно за лечение на екзема.

Програма Лекзема осигурява възможност за всеки, който желае и има нужда от помощ, да се свърже с лекар-специалист и да потърси компетентно мнение. Това става посредством форма за безплатна онлайн консултация. А всеки желаещ може да се възползва и от безплатните прегледи и училища за дерматит, организирани отново по програма Лекзема.

borola