Резултатите от мащабно международно изследване, проведено от учени от Тайван, САЩ и Мексико, сочат, че синбиотичните продукти (като Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic) са изключително ефективни в борбата срещу екзема при малки деца. Могат ли тези „активни храни“, които доставят на организма незаменимите „добри“ бактерии (пробиотици) и храната, която стимулира техния растеж (пребиотик), да се използват за превенция на кожното заболяване ще разберете в настоящата статия.

Как синбиотичните продукти са доказали благоприятното си въздействие при прояви на екзема в ранна детска възраст?

Данните от изследването, потвърдило по категоричен начин ефективността на синбиотичните продукти при екзема при кърмачета и деца до 6-годишна възраст, са получени от мета-анализ от рандомизирани клинични проучвания, изучаващи ролята на синбиотиците при лечение на атопична екзема. Това кожно заболяване, което в дерматологичната практика се означава и като атопичен дерматит, засяга милиони хора в световен мащаб. Болшинството от потърпевшите са кърмачета и деца в предучилищна възраст. Членовете на научния екип се обединяват около идеята, че атопичната екзема е един от ранните признаци на алергия в първите дни от живота на бебето. Основание да мислят по този начин им дава забавеното развитие на клетъчния имунитет, особено по отношение на Т-лимфоцитите, които произвеждат специфични молекули (лимфокини), участващи в регулацията на алергичната реакция. „Предвид специфичните особености на детския имунитет своевременно трябва да се осигури адекватно лечение на екземата при най-малките, за може характерните симптоми на заболяването като сърбеж, зачервяване, лющене и „сълзене“ на кожата да отшумят с времето. В противен случай заболяването ще хронифицира“, предупреждават учените. Въз основа на своите дългогодишни изследвания те са стигнали до заключение, че синбиотичните продукти спомагат за налагане на ефективен контрол над екзема при деца. И за да не са голословни, те вдигат завесата на клиничните изпитвания, в които въпросните „активни храни“ са доказали своята ефективност. Става ясно, че синбиотичните продукти са приемани от 369 деца на възраст от 0 до 14 години с цел лечение на атопична екзема. Резултатите от комбинирания анализ показват, че за период от 8 седмици синбиотиците значително намаляват тежестта на симптомите при деца над 1 година. За всеобща изненада синбиотичните продукти не повтарят успеха си в овладяването на характерните признаци при новородени. Обект на предстоящи изследвания е да се установи дали синбиотичните продукти могат да се използват за превенция на екзема.

Всички новости за овладяване и профилактика на екзема при деца и възрастни и стратегии на активен начин на живот

Висококвалифицираните специалисти от екипа на програма Лекзема своевременно ще информират от страниците на единствения по рода специализиран сайт за екзема за всички новости, свързани с кожното заболяване при деца и възрастни. Освен компетентна и актуална здравна информация те ще предоставят безплатна онлайн консултация и всеобхватни грижи на засегнатите, за да им осигурят пълноценен живот.

borola