Суха екзема е една от многото форми на кожното заболяване, която засяга повърхностните слоеве на кожата. Други използвани термини за този дерматологичен проблем са дисхидроза, дисхидротична, палмоплантарна или везикуларна екзема.

Суха екзема – същност и особености на кожното заболяване

Сухата екзема се отличава с образуването на малки сърбящи мехурчета под формата на обрив, който може да бъде дори болезнен. Характерни за състоянието са също зачервяването и сърбежа. Обривите при суха екзема най-често се локализират в областта на дланите, стъпалата и пръстите на ръцете и краката. При тежката форма на заболяването освен зачервяване се наблюдава и напукване на кожата. Жените страдат два пъти по-често от суха екзема в сравнение с мъжете. А що се отнася до възрастовата обусловеност, най-засегнати са хората в млада и средна възраст.

Провокиращи фактори за поява на суха екзема

Най-вероятните провокиращи фактори за развитие на суха екзема са тревожността и стресът, определени алергени, влажни ръце и крака или излагане на някои вредни вещества и метали като никел, кобалт, соли на хром (хромати). Типичната локализация на кожните обриви по ръцете и краката се дължи именно на контакт със споменатите вещества.
Състоянието се обостря най-вече под въздействието на стрес, при повишаване на температурата на въздуха (през пролетта и лятото) или при трайно поддържане на влажни ръце и крака или изпотяване. Тежките обриви по краката могат да затруднят нормални дейности като ходене, а обривите по ръцете възпрепятстват нормални ежедневни задачи като миене на чинии или взимане на душ.

Общи насоки за овладяване проявите на суха екзема

Тъй като проблемът суха екзема се дължи основно на нарушената бариерна функция на кожата, е необходимо тя да бъде възстановена с помощта на подходящи средства, като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Това, в комбинация с максимално ограничаване на вредното въздействие на провокиращите фактори, са сред доказано най-добрите мерки за удължаване периодите на ремисия и облекчаване проявите на кожното заболяване.
Програма Лекзема обединява знанията и усилията на висококвалифицирани медицински специалисти с богат опит в областта на дерматологията. За да бъдат от максимална полза за страдащите от екзема, те осигуряват редовни безплатни прегледи в цялата страна, както и възможност за безплатна онлайн консултация.

borola