Процесите на възпаление са нормална реакция на организма за защита от инфекции или нараняване, но при атопичен дерматит имунната система на тялото проявява възпалителен отговор, дори ако няма нашественик (болестотворни вируси, бактерии, гъбички). Когато това се случи, имунната система е ненужно задействана и може да причини възпалителни състояния като екзема.

Възпаление и атопичен дерматит

Хората с атопичен дерматит са склонни да имат много провъзпалителни протеини, наречени цитокини. Те действат като химически пратеници, които сигнализират на имунната система да реагира на заплаха. Въпреки че има три основни вида възпаление, експертите смятат, че 80% от хората с атопична кожа имат възпаление тип 2. Това означава, че тялото реагира прекомерно без да има реална заплаха. Като част от този възпалителен отговор определени имунни клетки произвеждат провъзпалителни цитокини. Те могат да отслабят епителната тъкан, която покрива кожата, устата, носа и стомашно-чревната лигавица и могат да причинят хронично възпаление, което уврежда кожната бариера.

Как да се предпазим от „тригерите“ на възпаление в ежедневието?

Няма едно универсално решение за атопичен дерматит. Въпреки това противовъзпалителният начин на живот се свързва с ползи за здравето и благосъстоянието, които могат да помогнат да се почувствате по-добре в кожата си отвътре навън. Изборът на начин на живот като диета, упражнения и управление на стреса може да играе роля за минимизиране на риска от възпаление и свръхреакция на имунитета, според експертите.

Ето защо е препоръчително в хранителния режим да присъстват повече флавоноидни антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Те имат мощни противовъзпалителни свойства. Флавоноидите се съдържат в редица плодове и зеленчуци като домати, червени чушки, цитруси и горски плодове. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са рибата, включително сьомга, сардини, скумрия, херинга и риба тон, ленено масло и орехи. Добавянето на някои подправки като куркума, джинджифил, канела, кимион и кориандър също помага в борбата с възпалението.

Тъй като недоспиването е рисков фактор за повишаване на инфламацията в организма, експертите съветват хората с атопична кожа да приоритизират съня.

Стресът е още един активатор на възпалителните пътища в тялото. Отдаването на успокояващи ума и тялото практики, като любимо хоби, четене, слушане на музика и дълбоко дишане, спомага за намаляване на тревожността, а оттам и възпалението в тялото.

Професионална помощ при атопичен дерматит

За изборът на добър дерматолог, който лекува пациенти с кожно възпаление и екзема може да се доверите на програма Лекзема. Тя е създадена, за да облекчи хората, страдащи от различни видове екзема, като им предостави пълна професионална грижа. За целта обединява мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна подкрепа и грижа на хората с екзема.

borola