Заради често разпространяваните митове за екзема, понякога хората не вземат кожното заболяване за сериозно, пренебрегвайки лечението му. Затова и в следващите няколко реда ще се опитаме да опровергаем някои от тях, насочвайки вниманието ви към това да полагате навременна грижа за здравето си.

Един от най-разпространените митове за екзема е, че стресът е причина за нейната поява

Нека да го кажем по друг начин. Стресът не е отговорен за появата на екзема, но води до обостряне на симптомите й. При високи нива на нервно напрежение в тялото се отделят хормони на стреса – кортизол и адреналин. А те увеличават възпалителните процеси в организма, което всъщност води и до влошаване цялостното състояние на дерматита. От друга страна обаче, ефективното управляване на стреса може да облекчи или предотврати неприятните симптоми на състоянието. Затова може да помислите за някои медитативни практики или практикуване на йога например.

Един от следващите митове за екзема е, че само децата страдат от нея

Факт е, че около 80% от хората с екзема, развиват симптомите още в ранна детска възраст. Това обаче далеч не означава, че не е възможно да получите екзема на всяка възраст. Дерматитът може да се получи и при хора на 18 години, които никога преди това не са имали признаци и да достигне пика си при пациенти над 50 години. Никой не е застрахован, затова е добре да се грижите максимално за своята кожа и да се надявате на най-доброто.

Кожното заболяване е заразно, един от неверните митове за екзема

Тук ще бъдем категорични. Това няма нищо общо с реалността и всъщност е много неприятно за хората с доказана екзема. Практически няма как да се заразите с дерматит от друг човек, тъй като причините за възникване на състоянието са свързани по-скоро с някои имунологични нарушения. Както и с непълноценно функциониране на кожната бариера и предразположеност към инфекции, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Затова бъдете спокойни, човек с обострени симптоми на екзема, като силно зачервявани, изразени плаки или сърбеж, не може да ви предаде кожното заболяване. Все пак обаче е добре да бъдете толерантни и да помислите вашата реакция как рефлектира върху страдащите, които и без това са чувствителни на тази тема.

Екземата изчезва сама – един от митовете, на които не трябва да вярвате

Заболяването не трябва да се третира като козметичен проблем, който минава от само себе си. Всъщност, ако искате да предотвратите други по-лоши кожни усложнения е добре да започнете навременно лечение. Без никаква намеса кожата ви ще стане много сърбяща, суха и възпалена. Това в крайна сметка може да доведе до проблеми като отворени рани и дори бактериални инфекции. Ако имате дерматит, консултирайте се с дерматолог за лечение на обострянията веднага щом се появят симптоми, за да предотвратите тези проблеми.

Развенчахме някои митове за екзема, а сега вижте къде да намерите актуална информация относно проблема

За да разберете всичко по темата и да получите адекватна консултация може да се доверите на програма Лекзема. Това е една уникална по рода си платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът и ги превръща в работеща система за контрол и овладяване на кожни заболявания, в това число и екзема. Специалистите в програмата са съпричастни към страдащите от кожното заболяване и са се посветили на каузата за пълноценен живот, за хората с екзема. Освен това за ваше по-голямо удобство и напълно безплатно може да направите онлайн консултация. А нашият екип остава на разположение за въпроси тук.

borola