Себореен дерматит – известен още като себорейна екзема, е незаразно възпаление на кожата. При него се образуват червени или по-светли петна, придружени с мазни люспи, най-вече по лицето и главата без силни пориви за сърбеж. Специалисти твърдят, че освен свръхпроизводството на себум, отслабената имунна система също допринася за появата на себорейния дерматит.

Причини и рискови фактори за поява на себореен дерматит

Според специалистите няколко фактора са отговорни за появата на лющещите се петна по кожата. Например, единият от тях е повишеното производство на себум от мастните жлези. Бактериите, стресът, генетичната предразположеност, хормоните, заболявания като Паркинсон и отслабена имунна система, могат да са също причина за появата на себорейния дерматит.

Честота на засегнатост и протичане на себорейния дерматит

Себорейният дерматит, всъщност, е често срещан, от 3 до 10 души на 100 се борят с него, а мъжкото съсловие е по-често засегнато, отколкото женското. Обикновено, екземата се появява за първи път в по-млада възраст, но не е изключено това да стане дори и след навършване на 50 години.

Заболяването при юноши и възрастни протича понякога с по-леки, друг път с по-тежки симптоми. А, кожните промени могат да изчезнат напълно за определен период от време, като това често става през лятото. Но след това, симптомите се завръщат отново – през студените сезони или стресови ситуации.

Симптоми на себореен дерматит

Типични за себорейната екзема са петната по кожата, покрити с жълтеникави, мазни, съответно и лъскави люспи. Петната изглеждат често червеникави на по-светла кожа и по-светли на по-тъмна кожа. Добрата новина е, че сърбеж тук отстъства. Най-често такива петна се образуват върху скалпа, между веждите и при сгъвките на лицето, както и при ъглите около устата. Екземата може да се разпространи и в други части на тялото, където кожата има повече мастни жлези (подмишници, слабини и др.).

Диагностициране на себореен дерматит

Ако се появи люспесто, несърбящо зачервяване или изсветляване на зони от кожата, типично за екзема, диагностицирането е лесно. Обикновено е достатъчна подробна медицинска консултация и следователно – преглед, за да се установи наличие на такъв тип дерматит. Лекарят преди това трябва да е изключил други кожни заболявания, наподобяващи себореен дерматит, било то псориазис или атопичен дерматит. При тях, кожата обикновено се променя в други части на тялото, има силен сърбеж, а понякога дори и мехури. Рядко са необходими допълнителни изследвания, както и биопсия.

Живот със себореен дерматит

Себорейната екзема може да бъде много стресираща, както за малки, така и за големи. Люспестите петна често се образуват по лицето и следователно се забелязват от околните. Знаем, че това е далеч от приятно, заради това съветваме да се консултирате с вашия лекар относно възможностите на лечение.

Не е препоръчително постоянно да криете възпалените участъци от кожата под плътен грим, защото той затваря порите на кожата. Леките и не твърде мазни продукти са подходящи за такъв тип кожа. При себореен дерматит, не е необходимо използване на специална слънцезащита. Допускането на светлина и въздух до кожата, например, на плаж, всъщност може да облекчи симптомите ви. Единственото, което съветваме е все пак да използвате защита, която да предпазва адекватно от UV лъчите и не е мазна.

За едно по-добро утре, въпреки кожните проблеми

Ако имате въпроси относно състоянието, в което се намира вашата кожа, то вие може да се доверите на едни от най-известните дерматолози от програма Лекзема. Това е иновативна платформа, обединяваща усилията на висококвалифицирани специалисти, притежаващи богат опит в диагностицирането и лечението на различни видове екземи, както и в подобряване психическото състояние на пациента.

Ние сме винаги до вас и знайте, че не сте сами в тази борба. Може да се свържете с нашите невероятни специалисти чрез онлайн консултация, която е напълно безплатна.

А, за допълнителна информация, сме на разположение – office@lekzema.com.

borola