Сърбеж по кожата – да, знаем колко е неприятен! Сърбежът обикновено се причинява от чувствителна и суха кожа, и е основен симптом на кожни заболявания атопична екзема или псориазис. Всъщност, не само – вътрешни заболявания като бъбречна дисфункция, диабет, инфекциозни заболявания и странични ефекти на медикаменти също могат да предизвикат сърбеж по кожата.

Причини за сърбеж по кожата

За сърбящата, суха кожа може да има много причини. Поради липсата на мазнина по кожата, както и естествени овлажняващи фактори като урея, и намаляващо производство на себум, бариерата на чувствителната кожа става небалансирана и не може да изпълнява своята защитна функция. По този начин, кожата губи влага и реагира чувствително на външни стимули. Резултатът е сърбяща, суха кожа, която може да се превърне в истинско мъчение за засегнатите.
Първоначално, сърбежът по кожата е бил функция на тялото, с която то ни предупреждава за външни дразнители като малки насекоми, но при хроничен ход на сърбежа – тази функция е станала като предупредителен сигнал, че нещо се случва в тялото.

  • Сухота – честа причина за сърбеж по кожата е сухотата. Твърде честото миене със сапун или вани с любимите мехурчета могат да превърнат нормалната кожа в перманентно суха. Постоянният контакт с почистващи продукти лишава кожата от естествените и мазнини, и овлажнители.
  • Напреднала възраст – физиологичният и индивидуален процес на съзряване променя тялото ни. Естествено, има и външни влияния, които оставят своя отпечатък върху кожата ни. По време на естествения процес на стареене, кожата започва да губи все повече способността си да задържа влага. Дейността на кожните жлези също намалява, мастните – произвеждат по-малко себум, а потните – по-малко пот. Резултатът е суха и сърбяща кожа.
  • Псориазис – хронично, възпалително и периодично заболяване, придружено от генетична предразположеност. В целия този процес се образуват повече клетки от необходимите в горния слой на кожата. Образуват се сребристо-бели люспи, особено в участъците на лактите, коленете и линията на косата, които сърбят.
  • Бъбречна недостатъчност – тя също може да доведе до сърбеж по кожата. Възможна причина е натрупването на метаболитни продукти в тялото, които вече не могат да се отделят чрез бъбреците.

Сърбеж по кожата при екземи

Екземата е общо наименование за незаразно възпаление на горния слой на кожата, което често е придружено от сърбеж. При остра екзема, кожата става зачервена, подута, а дори могат да се образуват мехури, които по-късно да имат корички. Видовете екзема са:

  • Суха екзема – появява се, когато има твърде малко производство на себум. Това означава, че кожата задържа твърде малко влага и се изсушава. Причината за това могат да бъдат климатични условия или прекомерна лична хигиена. Често се засягат само ръцете.
  • Атопична екзема – при нея липсват овлажняващи фактори и мазнини поради наследствена предразположеност. Всичко това води до нарушена кожна бариера, караща кожата да става много суха и сърбяща.

Сърбеж по кожата – какво да направим?

Ще ви дадем част от нашите съвети, които може да опитате при сърбяща кожа:

  • Дайте на кожата си облекчение – било то под формата на охлаждащи компреси, а след това я овлажнете добре с качествени емолиенти като Липобаза и Нанобаза
  • Носете широки дрехи от естествени материи
  • Релаксирайте – йогата може да ви накара да забравите за проблемите и да подобри състоянието на кожата
  • Избягвайте всичко, което може да повлияе на здравето на кожата – алкохол, стрес и пикантни храни.
  • Направете температурата в стаята оптимална, тъй като топлината и силното изпотяване насърчават сърбежа.

Това беше част от базовата информация, която е добре да знаете, ако страдате от сърбеж по кожата. А, за още полезна такава – следете нашия блог.

Специализирани насоки, които ще помогнат да подобрите състоянието си

Консултирайте се още сега със здравните специалисти на програма Лекзема, които ще ви дадат професионални съвети как да контролирате сърбежа по кожата. Възползвайте се още сега от формата за безплатна консултация с дерматолог! В допълнение към всичко това, вие получавате от платформата полезна информация, която се обновява постоянно.

Специалистите в програмата са отдадени на хората страдащите от кожни заболявания и са се посветили на тази кауза.

Подарете на кожата си всичко, от което се нуждае, защото тя е вашия най-голям орган, към който трябва да подхождате с най-голяма грижа!

borola