Хранене при екзема – да, при това състояние, консумираните храни са от изключително значение. Здравословното хранене е тайната на здравата кожа. Веднага можете да забележите влошаване на състоянието на кожата след уикенд, изпълнен с алкохолни вечери. Зачервявания, възпаления и пъпки се появяват на определени места, като по този начин сигнализират за липсата на определени хранителни вещества в тялото. В дългосрочен план, състоянието на кожата се подобрява отвътре – навън чрез включване на специални храни в диетата.

Какво представлява екземата?

Екземата е едно от най-често срещаните кожни заболявания и засяга около 20% от хората, според дерматолозите. Характеризира се със силно възпалени и зачервени участъци върху горния слой на кожата. Често е придружена от сухи, лющещи се области, както и малки издутинки и мехури, които визуално могат да се сравнят с пъпки. Симптомите обаче варират в зависимост от вида екзема. Знайте, че продуктите за почистване на кожата могат да влошат екземата, причинявайки парене и зачервяване.

Откриването на точния отключващ фактор за тези възпаления е трудно начинание. Причините могат да варират от психологически стрес до контактна алергия към определени химикали в козметиката или дори текстила. Други фактори включват наследствени нарушения на защитната и бариерната функция на кожата, прекомерно производство на себум или отслабена имунна система. Основното правило е – нека ръцете ви стоят далеч от кожата, дори ако сърбежът е труден за контролиране. Вместо това, повлияйте състоянието на кожата с промяна в диетата.

Хранене при екзема

В следващите редове ще ви дадем едни от най-истинските храни за подобряване състоянието на вашата кожа.
Кайсиите са богати на важни витамини, минерали и микроелементи. Високото съдържание на бета-каротин (провитамин А) в тях има силно противовъзпалително действие. Тези плодове също изобилстват на антиоксиданти, които поддържат имунната система и осигуряват здрава чревна флора, която е ключова за здравата кожа. Препоръчително е да добавяте пресни или сушени кайсии към храненето при екзема сутрин.

Пробиотиците в киселото мляко са съществени за здравата чревна флора. Чревната флора е трудно да се поддържа в баланс, тъй като в червата има около 2000 различни вида бактерии. Ако червата ви страдат, те не могат да абсорбират всички хранителни вещества от храната, което води до суха и матова кожа с екзема, и възпаление. Киселото мляко е също богато на калций и рибофлавин (витамин B2), които успокояват и укрепват кожата. Важно е обаче да се избягва прекомерната консумация на млечни продукти, тъй като тя може да причини акне.

Рибата е истинска храна, даряваща красота. Повечето видове риби са богати на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини, които лекуват екземите и укрепват естествената защитна бариера на кожата. Протеините в рибата, като тези в сьомгата, стимулират производството на колаген.

Джинджифилът е добре познат за облекчаване на настинки, но също така е ефективно средство при кожни възпаления. Гингеролът в джинджифила има силно противовъзпалително действие. Добре е да включите това растение в храненето при екзема.

Зелените зеленчуци като рукула, манголд, авокадо, тиквички, целина, спанак и броколи са изключително полезни при диета за екзема. Те съдържат високо количество хлорофил и витамин А, които стимулират растежа на клетките и поддържат здравето на кожата. Зелените зеленчуци помагат за бързото изчезване на зачервяванията и правят кожата по-чиста, и балансирана.

Такъв тип хранене при екзема може значително да подобри състоянието на кожата и да помогне за облекчаване на симптомите.

Освен възможно най-добро хранене при екзема, информирайте се относно още подходящи стратегии за овладяване на състоянието

Както споделихме, храненето при екзема е много важно, но за да получите цялостно разбиране по темата и подходяща консултация, може да се доверите на програма Лекзема. Тази уникална платформа обединява знания, информация и опит, като ги превръща в ефективна система за контрол и управление на кожни заболявания, включително и екземи. Специалистите в програмата проявяват съпричастност към страдащите от това заболяване и са се посветили на каузата за пълноценен живот на хората с кожни проблеми.

За ваше удобство, платформата предлага и безплатна онлайн консултация.

Нашият екип е винаги на разположение за въпроси и допълнителна информация.

borola