Милиони деца и възрастни по света страдат от атопичен дерматит. Кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход създава сериозен дискомфорт на потърпевшите. С помощта на адекватна грижа за кожата обаче оплакванията могат да се се преодолеят, а периодът на ремисия значително да се удължи.

Как правилните грижи за кожата допринасят за налагане на ефективен контрол над атопичния дерматит?

• Поддържаната кожа е по-малко уязвима към инфекции и замърсители от околната среда.
• Вземането на душ или вана спомага за отърсване от стреса, облекчава сърбежа и е отличен начин за справяне със сухата и загрубяла кожа при възрастните.
• Хидратиращите продукти и средствата за локално приложение проникват по-добре в кожата и са по-ефективни, когато се прилагат непосредствено след нейното старателно почистване.

По отношение на въпроса: „Кое е по-подходящо – душът или ваната?“ специалистите са категорични – вземането на душ е препоръчително за тийнейджърите и възрастните, а на вана – за малчуганите.

Как хората с атопичен дерматит правилно да почистват кожата си?

1. Добре е процедурата по измиване на кожата да не надхвърля 5 минути.
2. Оптималната температура на водата трябва да е около 33°C.
3. Продуктът за ежедневно измиване на кожата не бива да съдържа агресивни съставки, тъй като те увреждат кожната бариера. Препоръчително е да има неутрално pH, за да предпазва кожата от изсушаване. Употребата на специален измивен продукт не е наложителна при кърмачета с атопичен дерматит. В много от случаите къпането само с вода е напълно достатъчно за облекчаване на състоянието.
4. Употребата на гъби и ръкавици за баня е противопоказна, защото те раздразват атопичната кожа.
5. Във водата за къпане може да се добави масло за баня. То спомага за овлажняването на кожата. В този случай престоят в банята може да е по-дълъг – между 10-15 минути.
6. За максимална хидратация и дълготрайно омекотяване на кожата хората с атопичен дерматит трябва да заложат на качествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези специално разработени продукти осигуряват нежна дермокозметична грижа и допринасят за възстановяване на нарушената кожна бариера на страдащите от атопичен дерматит. За да се насладят на ползите им обаче, потърпевшите трябва да ги прилагат редовно върху засегнатите кожни участъци.

Още изпитани способи за налагане на ефективен контрол над атопичния дерматит

Стратегиите за обгрижване на атопичната кожа не се изчерпват с тук посочените. Повече изпитани съвети за почистване, хидратиране и защита на деликатната външна обвивка на тялото, страдащите от атопичен дерматит, могат да открият на сайта на програма Лекзема. Освен че ще открият практични съвети за живот без страдание и достоверна информация за състоянието, основана на последните научни открития, те имат възможност да установят контакт и да обменят опит с хора, които имат същия кожен проблем. При желание могат да се възползват и от безплатна онлайн консултация с доказан специалист, който ще даде компетентен отговор на въпросите, които ги тревожат, и съобразно индивидуалните им нужди ще ги насочи към адекватно лечение.

borola