Възпалителното кожно заболяване екзема (дерматит) е със силно изразена генетична предразположеност. Дължи се на определени имунологични нарушения като промяна в баланса между Th1 и Th2 клетките, както и на увеличено производство на IgE (имуноглобулин Е) антитела, нарушена кожна бариера и повишена чувствителност към бактериални, вирусни и гъбични кожни инфекции. Всички тези фактори могат да бъдат в основата на зачервените сърбящи обриви, които тормозят немалък процент от хората. Силно противопоказно е да се разчесват засегнатите участъци, тъй като това може да доведе до възпаление и влошаване на състоянието.

С какво се отличава заболяването екзема и как да се прекрати порочният кръг на обостряне и ремисия?

Характерни за кожното заболяване са периодите на обостряне и ремисия. Определени външни или вътрешни фактори могат да отключат проявите на заболяването, затова е от особено значение те да се избягват, доколкото това е възможно.
Когато хората, които страдат от дерматит, са добре запознати с провокиращите фактори, могат по-ефективно да ги елиминират или ограничат от ежедневието си и така по-лесно да се прекрати порочният цикъл, характерен за кожното заболяване.

Неведнъж сме споменавали, че ключът към овладяване на екзема е в управлението на стреса и основните отключващи фактори. Те могат да се различават при отделните хора, но в голяма част от случаите обострянето на екзема се дължи на прекомерния стрес или на определени храносмилателни проблеми.

Ако все още не сте го направили, приложете някои съществени промени в начина си на хранене. Изчистете диетата си от основните дразнители и се старайте да избягвате захар и глутен. Многократно е доказано, че храната играе ключова роля при много здравословни състояния, включително и при кожни заболявания като дерматит.

Другото вещество, което хората с екзема е добре да избягват, е хистамин. Тази субстанция се съдържа в почти всички хранителни продукти и при прекомерно натрупване в организма може да доведе до непоносимост при някои хора и увеличаване на оплакванията при страдащите от екзема. Хистаминът се съдържат най-вече в алкохолни напитки като червено вино и шампанско, трайните сушени и пушени месни продукти, зрелите сирена, ферментирали храни, морски дарове, шоколад и шоколадови храни, тестени изделия и дори някои плодове и зеленчуци като домати, патладжани, спанак, банани, ананас, сушени плодове и други.

Ако в момента преживявате някакъв стрес в живота си и забелязвате, че при всяка напрегната ситуация състоянието се влошава, е добре да помислите за прилагането на техники за управление на стреса. Всеки ден правете периодични кратки почивки от по 10 минути на тишина и спокойствие с упражнения за дълбоко дишане. Ако сте привърженици на медитацията, я практикувайте ежедневно. Също така, ако живеете в голям град ви съветваме да се изолирате за няколко дни на тихо и спокойно място сред природата при всяка възможност.

В допълнение ще припомним една от мерките, които специалистите от програма Лекзема винаги препоръчват на страдащите от екзема – прилагане на емолиенти (Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент) редовно и непосредствено след душ. Това е важно, защото сухата кожа е с нарушена защитна бариера и това допринася за по-лесно обостряне на изявите на кожното заболяване.

borola