Мъчителната алергия към никел е най-честата причина за алергичен контактен дерматит – кожно заболяване, което се развива непосредствено след контакт с даден алерген в случая – със сребристобелия метал. По традиция броят на хората с това оплакване нараства през летните месеци. Узнайте кои са предразполагащите фактори и как да се избегнат.

Фактори предразполагащи появата на алергия към никел през отпускарския сезон

Няколко са основните фактори, които допринасят за отключване на алергия към никел през най-горещия сезон от годината. Първият е дълготрайното излагане на въздействието на никел в резултат от широкото използване на аксесоари, изработени от този метал, които са в директен контакт с кожата. Вторият е обилното изпотяване, което благоприятства проникването на никела в повърхностния слой на кожата. Опитът на дерматолозите показва, че най-често алергията през настоящия сезон се отключва при директен контакт на метала с кожата. Основни потърпевши са жените. Статистиката нееднозначно го потвърждава. По последни данни всяка десета дама страда от алергия към никел през лятото, докато при господата е засегнат едва 1 от 50.

Начини за ефективно предотвратяване на алергия към никел през лятото

Избягването на провокиращите фактори е най-сигурният метод за предпазване от алергия към никел през летните месеци. Ето защо специалистите приканват хората, диагностицирани с кожното заболяване, да се въздържат от носенето на бижута и аксесоари, които имат никел в състава си. За да се разсеят съмненията дали даден предмет съдържа сребристобелия метал, може да се приложи химически тест с диметилглиоксим, най-добрият реактив за определяне на никел в разтвор. Той се състои в обтриване на изследвания предмет с пръчица, напоена с разтвор на това съединение. Ако в него има следи от никел, тя се оцветява в розово.

Експертите напомнят, че никелът се използва в много сплави. В бижутерията е ключов компонент при производството на бялото злато. Поради това апелът им е накитите, изработени от този материал, да се заменят с такива от благородни метали – злато, сребро или платина.

В случай че по дрехите има елементи от никел, които не могат да бъдат отстранени, те трябва да се покрият с плат или смола, за да се предотврати директния контакт на метала с кожата. За целта е удачно да се използват и кремове с наночастици на калциев карбонат, които се свързват с никеловите йони и по този начин не им позволяват да проникнат в кожата. За съжаление обаче е доста трудно да се намерят тези продукти, тъй като не са широко разпространени на пазара у нас.

Още полезни съвети за предпазване от алергия към никел през лятото

За всякаква допълнителна информация за алергията към никел и не само, не се колебайте да се свържете с лекар-специалист на програма Лекзема. За целта изпратете вашите въпроси посредством формата за безплатна консултация на интерактивния сайт на програмата. В зависимост от индивидуалното ви състояние нашите експерти ще ви предоставят цялостна и адекватна грижа. Ще ви насочат към стратегиите за активен и здравословен начин на живот без страдание и ще ви помогнат да контролирате състоянието си по възможно най-добрия начин.

borola