Атопичен дерматит е хронично рецидивиращо възпалително кожно заболяване, засягащо най-често деца до 6-годишна възраст. Причина за развитието на атопичен дерматит е нарушената или все още неукрепнала бариерна функция на кожата в ранна детска възраст. В резултат на това е налице повишена загуба на вода през кожата и прекомерното и изсушаване, характерно за атопичния дерматит.

Лечението на атопичен дерматит е продължителен процес, целящ максимално удължаване периода на ремисия и отсъствие на симптоми. Успешното постигане на тази цел зависи основно от поставянето на точна диагноза.

Диагноза „атопичен дерматит“

За диагностициране на състоянието не са необходими лабораторни тестове или специализирани изследвания. Според дерматолозите акуратното поставяне на диагноза „атопичен дерматит“ изисква да са налице 3 водещи условия:

  • атопия – генетична предразположеност към алергични заболявания, изразяваща се в едновременно развитие на няколко от тях. Атопичният дерматит в над 70% от случаите е съпътстван от състояния като алергичен ринит или астма
  • продължителен сърбеж по кожата – медицинският термин за обозначаване на състоянието е пруритус. Той е провокиран от прекомерното съхнене на кожата вследствие повишената загуба на вода през нея. Разчесването на кожата води до разраняването й и появата на характерните за атопичен дерматит кожни симптоми
  • екземни прояви – при децата те се локализират най-често в т.нар. флексорни зони – във вътрешната страна на лактите или задната страна на колянната става. Свързани са със зачервяване, задебеляване и лющене на кожата и поява на обрив с дребни пъпчици

Едновременното наличие на трите посочени условия е важно за акуратно поставяне на диагноза „атопичен дерматит“.

Атопичен дерматит – овладяване на проявите

След диагностициране на атопичен дерматит е важно да се полагат качествени грижи за кожата. Само така може да се гарантира защита от евентуални по-сериозни възпаления, провокирани от нарушената й бариерна функция. Подходяща терапевтична схема може да се назначи само от лекар. Най-често тя включва локално третиране на кожата с продукти, съдържащи качествени хидратанти и емолиенти. Важно е да се отбележи, че трайното овладяване на атопичния дерматит изисква тези продукти да се ползват не само при обостряне, но и при ремисия на заболяването.

Програма Лекзема дава възможност за безплатни консултации с водещи специалисти, които могат да бъдат от полза за всеки пациент с атопичен дерматит.

borola