Атопичен дерматит, или атопична екзема, е най-често срещаното дерматологично заболяване в кърмаческа и детска възраст. Свързано е с вродено нарушение на бариерната функция на кожата. През последните 30 години броят на засегнатите се е утроил в индустриализираните страни по света. По официални данни от атопичен дерматит днес страдат около 30% от децата до 6-годишна възраст и между 2% и 10% от възрастните.

Ремисията и обострянето на хроничните кожни проблеми – най-натоварващото преживяване при атопичен дерматит

Атопичен дерматит е хронично-рецидивиращо възпалително кожно заболяване. Проявите не са постоянни, но за сметка на това са редовни и трайни. При отсъствието им се говори за ремисия на заболяването, а при повторната им поява – за обостряне.

Причина за хроничните оплаквания е нарушената бариерна функция на кожата. Това е комплексен проблем, който има 3 важни измерения:

  • намалено е количеството на някои важни структурни липиди в епидермалния слой на кожата
  • повишена е загубата на вода през епидермиса
  • появяват се дребни нарушения на целостта (микрофисури) на повърхностния кожен слой. Това улеснява проникването на алергени от околната среда, отключващи кожните прояви

Трите фактора са взаимосвързани и са в основата на патогенезата на атопичния дерматит. За трайно овладяване на хроничните прояви на заболяването от ключово значение е едно: поддържането на хидро-липидната мантия на кожата. Необходимо е да се стабилизира повърхностният кожен слой и да се намали трансепидермалната загуба на вода. По този начин се постигат три ключови ефекта за овладяване на атопичния дерматит:

  • намалява се сухотата на кожата
  • ограничава се сърбежът
  • редуцира се възпалението

Хидратанти и емолиенти за възстановяване и поддържане на хидро-липидната мантия на кожата

За съкращаване фазата на обостряне при атопичен дерматит ефективно се прилага няколкодневна локална терапия с кортикостероиди, последвана от прилагане на продукти от групата на калциневриновите инхибитори. Този метод допринася и за значително удължаване периода на ремисия.

Съвременните проучвания показват, че за максимална ефективност на терапевтичната схема, грижи за кожата трябва да се полагат дори при отсъствие на оплаквания. Този проактивен подход на лечение помага за максимално ефективен контрол върху атопичния дерматит. Дерматологичните грижи във фазата на ремисия трябва да са насочени към възстановяване и поддържане на бариерната функция на кожата. В това отношение средство на първи избор са висококачествените хидратанти и емолиенти. Някои от тях се нанасят върху цялото тяло за оптимално хидратиране на кожата. Други се прилагат директно върху засегнатите кожни участъци, с цел по-продължителен контакт и възстановяване на бариерната функция на кожата.

ybilei_20-god_borola_1

borola