При хора с атопичен дерматит често се наблюдава дисбаланс сред микроорганизмите, които обитават дермата, наричани още кожен микробиом. Тъй като нарушеното равновесие често влошава симптомите на заболяването, учените работят върху нови пробиотични лечения, които възстановяват баланса на кожния микробиом. В следващите редове споделяме повече по темата.

Кожен микробиом и атопичен дерматит

Микроорганизмите, които съставляват кожния микробиом съжителстват в изключително сложен баланс, който е от ключово значение за здравето на дермата. Учените през последните години установяват, че поддържането на това равновесие е свързано с функционирането на кожната бариера. Когато баланса между микроорганизмите е компрометиран и даден вид преобладава над останалите, дермата е по-уязвима на увреждане и податлива на възпаление.

Това важи и за хората с атопичен дерматит, най-честата форма на екзема. Симптомите на кожното заболяване включват сухота, лющене, зачервяване и сърбеж на засегнатия кожен участък. При обостряне е възможно „сълзене“ на засегната дерма в деликатни зони като сгъвките на лактите или колената и тила. Установено е, че при атопичен дерматит нивата на антимикробни молекули в кожата са по-ниски, което я прави податлива на инфекции.

До какво води дисбалансът в кожния микробиом?

Балансът в микробиома може да бъде нарушен както по генетичен път, така и под влиянието на някои фактори от околната среда. Например прекомерната употреба на измивни продукти, които съдържат агресивни вещества, дехидратира кожата и влошава бариерната й функция. Възпалителните заболявания на кожата като различните видове екзема понякога са провокирани от свръхрастеж на патогенни микроорганизми. Има данни, че промени в кожния микробиом предшестват обостряне на симптомите при атопичен дерматит.

Също така скорошно проучване доказва, че при пациенти с атопичен дерматит разнообразието в кожния микробиом е ограничено, като доминират определени микроорганизми, в сравнение с хората, които не страдат от кожното заболяване. Например в сгъвките на лактите и коленете разновидностите от бактерии са ограничени, като значително преобладават тези от семейство стафилококови, по-конкретно S. aureus и S. epidermidis.

Друго проучване показва, че при атопичен дерматит бактериалното разнообразие в засегнатите и незасегнати кожи участъци е сходно. Учените смятат, че тези различия в кожния микробиом при хората с кожното заболяване се дължат на влиянието на фактори като киселинност, количеството филагрин и други дефекти в кожната бариера. Също така има данни, че при пациенти с по-тежка форма на атопичен дерматит, в кожния микробиом преобладават различни стафилококи, включително S. aureus.

Овладяване на неприятните оплаквания при атопичен дерматит

Към момента най-сигурният начин за справяне със симптомите на атопичен дерматит е стриктното придържане към назначената терапия и редовното овлажняване на кожата с висококачествени продукти, като Липобаза – за дневна употреба и Нанобаза – нанася се вечер, преди лягане.

Още полезна информация за дерматологичното заболяване ще откриете на сайта на програма Лекзема. Тази платформа е създадена с ясна кауза – да предостави цялостна грижа и емоционална подкрепа на пациентите с атопичен дерматит и техните близки. Тук ще откриете основните терапевтични методи за овладяване на атопичната кожа и работещи алтернативи за лечение на заболяването. Може да се доверите на екипът ни от висококвалифицирани специалисти за изготвяне на работеща стратегия за пълно и трайно справяне с атопичния дерматит.

За да насрочите час или да зададете своите въпроси, може да се свържете с нас на тел. (+359) 2 983 6211 или чрез имейл на office@lekzema.com.

borola