За много пациенти с атопичен дерматит сухата кожа и неприятният сърбеж са най-мъчителните симптоми на заболяването. Но разчесването на засегнатия участък може значително да увреди бариерната функция на кожата и да създаде предпоставка за инфекции. Най-сигурният начин за овладяване на симптомите при атопичен дерматит е да се придържате стриктно към назначената терапия. За да подпомогнете този процес, може да изпробвате домашните средства за справяне със сърбежа, които споделяме в следващите редове.

Натурални масла за облекчаване на сърбеж при атопичен дерматит

Кокосовото масло е богато на триглицериди, което го прави отлично средство за овлажняване на атопичната кожа. Една от основните му съставки е лауриновата киселина, която придава на този натурален лек антибактериални и противогъбични свойства. Кокосовото масло има и силен антиоксидантен ефект. Прилагано локално това средство може да успокои и омекоти страдащата от атопичен дерматит кожа.

Слънчогледовото масло също е предпочитана природна алтернатива за хидратация и овладяване на сърбежа. То подпомага вътрешното производство на естествени серамиди от организма, което подобрява кожната бариера. Локалното приложение на слънчогледово масло съхранява роговия, най-външен слой на дермата и подобрява хидратацията без да причинява еритема (раздразнение и зачервяване на кожата).

Овесени ядки

Овесените ядки са познато средство за успокояване на сърбежа и раздразнението, които често засягат сухата кожа. Колоидната овесена каша е комбинация от липиди, протеини, пептиди и нишесте, която добре успокоява, подхранва и овлажнява кожата. Проучване от март 2020 г. потвърждава тези данни, като резултатите показвате, че колоидната овесена каша облекчава тежестта на симптомите при екзема, включително неприятния сърбеж.

Мед

Медът е известен със своите антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат ефективни при прилагане върху сухата кожа. Хидратирайки дермата медът подпомага заздравяването на рани и осигурява защитна бариера. А съдържанието на органична киселина в меда осигурява нежно ексфолиране. Малко проучване от 2017 г. установява, че прилагането на мед от манука върху атопичната кожа успокоява сърбежа и намалява раздразнението.
Важно е да отбележим, че преди да изпробвате някоя от споменатите алтернативи е препоръчително да се консултирате с лекар и да се уверите, че не сте алергични към някое от тези вещества.

След като споделихме тези методи за успокояване на сърбеж при атопичен дерматит, вижте още полезна информация на…

Сайтът на програма Лекзема – единствената платформа у нас, която предоставя цялостна грижа на пациентите с атопичен дерматит и техните близки. Тук ще откриете основните терапевтични методи за овладяване на състоянието и работещи алтернативи за лечение на атопичната кожа. Високвалифицираните специалисти от програмата ще изготвят за вас най-добрата стратегия за пълно и трайно овладяване на заболяването. За да насрочите час или да зададете своите въпроси, може да се свържете с нас на тел. (+359) 2 983 6211 или чрез имейл на office@lekzema.com.

borola