Атопичен дерматит при бебета и малки деца – това е статията, която ще ви даде информация относно всичко, което трябва да знаете за него. Атопичният дерматит е много често срещан сред децата, засягайки почти всяко седмо такова. Това хронично и възпалително кожно заболяване може да бъде изключително тревожно за родителите. Въпреки че няма универсално лечение за атопичен дерматит, правилната грижа за кожата и подходящо медицинско лечение могат значително да облекчат симптомите и да помогнат за поддържане на нормален начин на живот.

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е хронично и възпалително кожно заболяване, което не е заразно и прогресира на периоди, с редуващи се остри и безсимптомни такива. Болестта протича в различна степен на тежест, като в много случаи симптомите се подобряват до училищна възраст или по време на пубертета, макар че при някои хора може да продължи през целия живот.

Ако и двамата родители страдат от атопичен дерматит, астма или сенна хрема, вероятността детето също да развие кожното заболяване е голяма. Въпреки това, заболяването не се дължи само на генетични фактори.

Причини и симптоми за атопичен дерматит при бебета и малки деца

Основните причини за невродермит са неправилно насочена имунна система и дефектна кожна бариера. Това позволява на бактерии и вируси да проникват по-лесно в тялото, водейки до дразнене и възпаление на кожата. Освен това, кожата произвежда по-малко себум и има нарушено регулиране на изпотяването.

Симптомите при бебета се проявяват през първите 2-3 месеца, обикновено по лицето, скалпа, зад ушите и в сгъвките на ръцете и краката. Кожата е зачервена, много суха, силно сърбяща и понякога сълзяща. Сърбежът може да наруши съня на детето, което често води до разчесване и до кървене, влошавайки състоянието.

Атопичен дерматит при бебета и малки деца – лечение и грижи

Атопичният дерматит не може да бъде излекуван напълно, но симптомите му могат да бъдат контролирани. Основните стъпки за облекчаване на симптомите включват:

Основна терапия: ежедневна грижа за кожата

  • Кожата трябва да се овлажнява 2 пъти на ден с подходящи продукти като Липобаза крем и Нанобаза крем
  • Нанасянето на крема трябва да се превърне в ритуал, създавайки релаксиращ момент за детето

Избягване на задействания

  • Избягвайте вълнени дрехи, омекотители, домашни любимци, цветен прашец, определени храни, климатични влияния и стресови ситуации

Медицинска помощ при остри пристъпи

  • При остър пристъп потърсете дерматолог

Атопичен дерматит при бебета и малки деца – психологическа подкрепа и социална адаптация

Децата с атопичен дерматит често изпитват затруднения в ежедневието си, свързани със съня, концентрацията и социалното приемане. Родителите трябва да разговарят с учителите и да осигурят на децата си стабилна, и подкрепяща среда.

Атопичният дерматит може да бъде тежко състояние, но с правилната грижа, медицинска помощ и психологическа подкрепа, децата могат да водят нормален и пълноценен живот. Не забравяйте да се консултирате с дерматолог за подходящо лечение и да бъдете внимателни към съмнителни обещания за бързо излекуване.

Атопичен дерматит при бебета и малки деца – помощта, от която се нуждаете

Ако имате нужда от подробна информация за атопичния дерматит през лятото или за други екземи, свържете се с нашите специалисти от програма Лекзема.

Те ще отговорят на всичките ви въпроси ясно и изчерпателно, и ще разработят индивидуална стратегия за овладяване на кожните заболявания. Чрез нашата платформа можете да се възползвате от безплатна онлайн консултация – бързо, лесно и удобно. За допълнителни въпроси, можете да се обърнете към нашия екип на имейл office@lekzema.com.

borola