Новородените са сред най-често засегнатите от атопичен дерматит. Статистиката подкрепя това твърдение, като сочи, че кожното заболяване с хронично рецидивиращ ход се среща при над 10% от появилите се на бял свят мъници. Предвид голямото разпространение на болестта семействата, които наскоро са се сдобили с рожба, трябва да се научат да я разпознават. Единствено така своевременно ще могат да предприемат адекватни терапевтични мерки за нейното овладяване.

По какво родителите да разберат, че кърмачето има атопичен дерматит?

По началото на проява на симптомите

Атопичният дерматит се отключва през първата годинка на мъника. Рядко възниква непосредствено след появата му на бял свят. За разлика от останалите обриви, тези, които издават атопичен дерматит, не отшумяват във времето.

По сърбежа

Неистовият сърбеж е сред безпогрешните признаци на атопичния дерматит при кърмачета. Той е изява на възпалителния процес, обхванал деликатната бебешка кожа, и подлага на истинско изпитание най-малките. За да го облекчат те неспирно се търкат в завивките или в други повърхности.

По локализацията на обрива

Атопичният дерматит при бебета се характеризира с типична локализация на обрива. Той се появява най-напред на лицето, лактите и коленете. Впоследствие се увеличава и се разпростира върху цялото тяло. Незасегната остава единствено кожата в областта на пелените.

По вида на обрива

Макар обривът да варира от човек на човек, респективно от бебе на бебе, най-често в зоната на зачервяването често се наблюдават малки пъпчици и мехурчета, пълни с течност, които се пукат. Друга характерна черта са участъците със силно раздразнена и инфектирана кожа, която се напуква и започва да се бели.

При наследствено предразположение

Фамилната обремененост е ключова причина за развитие на атопичен дерматит при бебета. Учените са категорични, че ако единият от родителите проявява атопични заболявания (атопична екзема, астма, сенна хрема) вероятността да го предаде на детето е 30%. Ако и двамата родители са атопични, рискът е двойно по-голям.

Всеобхватна грижа за бебета с атопичен дерматит

Специалистите дерматолози от компетентния и висококвалифициран екип на програма Лекзема приканват родителите да се обърнат към тях за помощ, ако имат опасения, че невръстният им наследник е попаднал в плен на атопичния дерматит. На базата на задълбочени изследвания и на своя богат практически опит те ще сложат край на съмненията. В случай че диагнозата „атопичен дерматит“ бъде потвърдена, те ще им предоставят пълна информация за състоянието на малчугана и ще ги насочат към стратегиите за ефективното му контролиране.

borola