Екзема е едно от най-честите кожни заболявания, чиито прояви продължават през целия живот на страдащия. Характерни за него са периодите на обостряне и ремисия, като едни от типичните прояви на заболяването са зачервяване, сърбеж, лющене и подмокряне на кожата – най-крайният и неприятен етап от възпалителния процес.

За съжаление проявите на екзема и кожните възпаления могат да повлияят на живота на човек не само във физически, но и в психологичен план.

Много са факторите, които влошават и обострят състоянието, а понякога избягването на всички тях се оказва трудно. Сред тях са стресът, определени храни, химически дразнители, някои материи и алергени.
Важно е да се осъзнае какво провокира проявите като зачервяване, сърбеж, суха и напукана кожа и да се положат необходимите усилия за тяхното ограничаване.

Ефективни методи за контрол над кожното заболяване екзема

Подходящ хранителен режим

Следването на подходящ хранителен режим при хората с екзема е не само препоръчително, а и силно задължително. Определени храни се смятат за провокиращи фактори за обостряне на състоянието, затова специалистите препоръчват да се ограничи максимално тяхната консумация. Такива са яйца, фъстъци, риба, соя, глутен и млечни храни.
Опитайте за период от 30 дни да елиминирате всички изброени вредни храни и най-вече източниците на глутен (растителен протеин) и казеин (млечен протеин). През това време е най-добре да ограничите максимално и използването на токсичните химични вещества, които се съдържат в препаратите и козметичните продукти от ежедневието.

Сменете гардероба

Това не означава, че трябва да похарчите цяло състояние за подмяна на всички налични дрехи. Хората с екзема просто трябва да имат предвид, че е най-добре да избягват материи, които не са естествени и дразнят кожата. Такива са изкуствени материи, вълна и прекалено тесни дрехи. Най-предпочитаните материи са памук и коприна.

Направете си вана с магнезиеви соли

Въпреки че при хората с екзема се препоръчва да се избягват дългият и горещ душ, то ваната с магнезиеви соли успокоява кожата и намалява кожното раздразнение. Добавянето на една чаша Епсомова сол (английска сол, представляваща магнезиев сулфат) или магнезиеви соли могат значително да облекчат зачервяването и сърбежа при екзема.

Редовно хидратиране на кожата

Сухата кожа е с нарушена защитна бариера и затова е добре да се избягва допълнителното ѝ изсушаване. Винаги непосредствено след душ страдащите от екзема е необходимо да нанасят овлажняващи средства и подходящи емолиенти, за да запазят влагата в кожата. Такива средства са емолиентите Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент. Те поддържат добрата хидратация на кожата и възстановяват нормалното ѝ физиологично равновесие. Освен това предпазват от допълнително изсъхване, зачервяване и лющене на кожата.

borola