Упоритият атопичен дерматит, означаван в дерматологичната практика и като атопична екзема, е сред кожните заболявания, към които голяма част от хората развиват фалшиви убеждения. В опит да ги изведем от заблудата, ще развенчаем най-устойчивите митове, които циркулират в пространството.

Погрешни представи за атопичния дерматит

Атопичният дерматит засяга единствено деца

Факт е, че преди да навършат 5 години, около 80% от децата получават диагноза „атопичен дерматит“. Кожното заболяване обаче не засяга единствено малчуганите. То може да се развие във всяка възраст като по-късните му прояви протичат значително по-тежко.

Стресът е основната причина за развитие на атопичен дерматит

Силното нервно напрежение е в състояние да отключи редица заболявания. Атопичният дерматит обаче не е едно от тях. В повечето случаи в основата му стои генетична предразположеност. И макар стресът да не е провокиращ фактор, неговата роля в протичането на заболяването не бива да се пренебрегва, тъй като влошава състоянието на засегнатите.

Определени храни отключват атопичния дерматит

Нито един хранителен продукт сам по себе си не е „виновен“ за появата на атопичен дерматит. Както вече стана ясно, кожното заболяване по своята същност е наследствено обусловено. Друг е въпросът, че болшинството от страдащите са предразположени към развитие на хранителна алергия. При консумацията на някои храни като яйца, фъстъци, ягоди и мляко организмът им проявява свръхчувствителност и в резултат на това състоянието на кожата им се влошава.

Атопичният дерматит е заразен

Кожното заболяване не е заразно независимо колко близък и продължителен е контактът със засегнатото лице. То не се предава дори при споделяне на общи вещи.

Атопичният дерматит не изисква постоянен контрол

Голяма част от хората с атопичен дерматит са на мнение, че след определен период от време не е необходимо да поддържат състоянието на кожата си. Истината обаче е, че кожното заболяване изисква постоянен контрол. Висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема, изхождайки от своя богат клиничен опит, са категорични, че засегнатите трябва да използват висококачествени хидратанти и емолиенти (като Липобаза и Нанобаза), всекидневно.
В допълнение напомняме, че програма Лекзема предлага възможност за онлайн консултации с водещи специалисти за постигане на цялостна висококачествена грижа за хората с екзема (дерматит).

borola