Страдащите от атопична екзема, позната още като атопичен дерматит, определят сърбежа като един от най-неприятните симптоми на кожното заболяване. И макар поривът за разчесване на засегнатите участъци от кожата да изглежда като непреодолима пречка по пътя към живот без страдание, той лесно може да бъде овладян с адекватни грижи за дермата и леки промени в ежедневните навици.

Изпитани начини за облекчаване на сърбежа при хора с атопична екзема

Използване на измиващи продукти за атопична кожа

Шампоаните, душ геловете и лосионите, които се употребяват ежедневно за почистване на тялото, трябва да са предназначени за хора с атопична кожа. Съставките, които те съдържат, са специално подбрани, за да задоволят нуждите на хората, склонни към атопия. Употребата на тези продукти предпазва кожата от дехидратация, сухота и лющене, а оттам и от упорития сърбеж.

Душ вместо вана за възрастните

Вземането на кратък душ с хладка вода е за предпочитане пред продължителния престой в топлата вана. Той е по-щадящ към кожата на страдащите от атопична екзема, не води до раздразнение и дехидратация и е ефективен начин за справяне със сърбежа. По време на къпането не бива да се използва гъба. Най-добре е измиващите продукти да се нанасят и отстраняват нежно с ръце. Подсушаването също трябва да е внимателно. Препоръчително е да става с помощта на мека кърпа от естествени материали, която не е третирана с омекотител.

Носене на свободни дрехи от естествени материи

Облеклата от изкуствени материи са противопоказни за хората с атопична екзема. Те запарват кожата и увеличават упорития сърбеж. Ситуацията става нетърпима, ако са плътно прилепнали към тялото. Ето защо е необходимо да се заменят с дрехи, изработени от естествени материали, които имат свободни кройки.

Поддържане на висока влажност на въздуха

Колкото по-ниско е нивото на влажност на въздуха, толкова по-суха е кожата на хората с атопична екзема, а оттам и поривът за разчесване на възпалените кожни участъци – по-силен. За да се намали сърбежът, е препоръчително в обитаваните помещение да се поддържа атмосферна влажност около 50%. За целта може да помогне овлажнител за въздух.

Ефективни стратегии за преодоляване на дискомфорта и повишаване качеството на живот на пациентите с атопична екзема

Сърбежът не е единственият неприятен симптом, с който ежедневно се борят хората с атопична екзема. Зачервяването (еритема), лющенето и подмокрянето (сълзенето) на кожата са останалите често срещани оплаквания сред потърпевшите. Как ефективно да ги преодолеят заинтересованите могат да разберат на сайта на програма Лекзема. Той е единствен по рода си у нас и обединява на едно място знанията, информацията и дългогодишния опит на висококвалифицирани медицински специалисти. Всички те са си поставили за цел посредством онлайн консултации, безплатни прегледи и училища за екзема и предоставяне на актуални данни, подкрепени с конкретни научни факти, да обогатят знанията на потърпевшите за състоянието им, да им помогнат да го контролират по възможно най-добрия начин и да открият ключът към неговото лечение.

borola