Нетърпимият сърбеж е сред най-мъчителните оплаквания на хората с атопичен дерматит. Именно поради това в настоящата статия ще дадем насоки и препоръки за справяне с него.

Изпитани стратегии срещу сърбеж при атопичен дерматит

Лечебни растения

Билколечението е сред най-древните начини за борба със сърбежа, предизвикан от заболявания на кожата като атопичен дерматит. Важно е да направим уточнението, че към билките трябва да се подхожда с внимание. Лечебните растения, които имат силата да успокояват кожата са тези с противовъзпалителен и овлажняващ ефект. Ето защо страдащите от атопичен дерматит трябва да заложат на тях в грижите за дермата. Растения, доказали своята ефикасност във времето, са:

Лайка

Лайкучката, както е популярно още това тревисто растение, в безценен помощник срещу сърбеж при атопичен дерматит. Освен че има противовъзпалителен и успокояващ ефект, тя повишава и защитните функции на кожата. За да разгърне потенциала си, е необходимо да се приготви инфузия. Сместа се прецежда и се нанася с напоена марля върху засегнатите кожни участъци. Чрез този метод се постига незабавно облекчение. В случай че засегнатите от атопичен дерматит не разполагат с лайка в домашната аптека могат да използват със същия успех мента, босилек или мащерка.

Алое вера

Няма как да пропуснем алое вера, когато става въпрос за борба с нетърпимия сърбеж при атопичен дерматит. Дебелите месести листа на това многогодишно растение съдържат гел, който има успокояващо действие върху атопичната кожа. Засегнатите могат лично да се убедят в полезните му свойства, като го нанесат внимателно върху поразените кожни участъци.

Определени храни

Някои храни също помагат за облекчаване на сърбежа при атопичен дерматит. Пример за такива са орехите, червените боровинки и мечото грозде. Причината е, че действат антисептично. За да се насладят на полезното им действие, страдащите трябва да приготвят запарка от листата. Да напоят памучен тампон със сместа и да го наложат върху засегнатите области на кожата.

Друга храна, която може да се използва за облекчаване на оплакването е:

Овес

Тази зърнено-житна култура е незаменима за хора с атопичен дерматит, които са измъчвани от упорит сърбеж. За да облекчат оплакването, е необходимо да сложат шепа овес в чаша топла вода и след това да облеят поразената кожа с течността. Облекчението настъпва почти незабавно.

Още полезни начини за овладяване на нетърпимия сърбеж при хора с атопичен дерматит

Страдащите от атопичен дерматит, които са измъчвани от сърбеж, могат да преборят дискомфорта не само с храни и лечебни растение, но и с помощта на:

Хлебна сода

Добър домашен трик, който може да помогне за успокояване на упорития сърбеж при атопичен дерматит, е разтварянето на лъжица сода за хляб в литър вода. Така получената смес се нанася върху засегнатата област на кожата и оказва мощно успокояващо действие.

Зелена глина

Използването на зелена глина е друга хитрина за облекчаване на сърбеж при пациенти с атопичен дерматит. За целта е необходимо да приготвят и поставят маската върху засегнатата кожа. Кожният дискомфорт намалява още докато маската съхне. Препоръчително е за отмиването на маската да се използва инфузия от лайка.

Цялостна грижа за хора с атопичен дерматит, които имат упорит сърбеж

В случай че посочените методи не дадат нужния резултат – сърбежът при атопичен дерматит не отшумява, е необходимо страдащите непременно да потърсят специализирана помощ. Ние от екипа на програма Лекзема приканваме засегнатите да се обърнат за съдействие към нашите специалисти дерматолози. Висококвалифицирани и с богат професионален опит, те ще установят каква е причината за обостряне на сърбежа и ще дадат адекватно решение за справяне с дискомфорта. Начините за връзка с тях са следните – онлайн консултация и стандартен преглед. И двете услуги са напълно безплатни.

Желаещите да се възползват от онлайн консултация, трябва да зададат въпроса си през контактната форма на сайта, а заинтересованите от преглед – да си запишат предварително час на обявения телефон. Прегледът се извършва в клиника „Борола“, разположена в самото сърце на София, и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна. Вниманието е индивидуално и специално за всеки пациент.

borola