По принцип лятото е благосклонен период за децата с атопична екзема (атопичен дерматит). И все пак по това време на годината има редица „подводни камъни“, които крият немалка опасност от обостряне на състоянието. Узнайте кои са те и как да се избегнат по естествен и ефективен начин.

Рискови фактори, които водят до влошаване на симптомите на атопична екзема при деца през летните месеци

Опитът на дерматолозите показва, че през летния сезон основните „виновници“, които карат атопичната екзема сред малките пациенти да напомни за себе си, са:

Климатикът
Независимо колко висок клас е, този електроуред силно изсушава въздуха. В резултат склонната към атопия кожа на малчуганите се дехидратира, става суха и лесно раздразнима. Нейното състояние допълнително се влошава от резките температурни промени, които й действат стресово.

Изпотяването
По-обилното отделяне на пот също може да доведе до поява на нови огнища на атопична екзема и да засили един от най-неприятните симптоми – сърбежа при децата през лятото.

Морската сол и хлорът в басейните
Въпреки че морската сол се отразява благотворно върху детската кожа, в някои случаи тя може да отключи или обостри симптомите на атопична екзема. Относно хлора, който се слага за дезинфекция в басейните, специалистите са категорични, че той е силен дразнител за малчуганите с екзема.

Твърдата вода
Колкото и необичайно да звучи, до влошаване на атопичната екзема сред мъниците може да се стигне и ако кожата им е изложена на твърда вода. Причината е, че тя уврежда кожната бариера.

Как да се предотврати обострянето на атопична екзема при деца през летните месеци?

Използване на бариерен крем
Нанасянето на бариерен крем върху кожата на малчугана с атопична екзема 15-30 минути преди влизане в басейна е сред изпитаните начини за предпазването й от външни агресори като хлора. Специалистите напомнят, че това средство трябва да се прилага само върху местата където обикновено се появяват обривите, а не върху цялото тяло.

Чести, но кратки душове
За да не остане и следа от хлора, солта и потта по кожата на мъниците с атопична екзема, е необходимо тялото им да се изплаква с хладка вода по-често от обикновено. Душовете трябва да са кратки, а подсушаването – внимателно, за да не се премахват естествените мазнини на кожата. След като течащата вода отмие дразнителите е особено важно да се нанесат хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент), за да се овлажни, омекоти и успокои чувствителната кожа на най-малките.

Дрехи от естествени материи
През лятото повече от всякога децата с атопична екзема се нуждаят от дрехи от натурална дишаща материя като тази на памука и лена. Те са приятни на допир, не запарват и възпрепятстват раздразнението на нежната кожа на мъниците. За максимална защита и комфорт на детето е добре да се залага на по-широки и свободни облекла, в които тялото да „плува“.

Още достъпна информация и полезни съвети за справяне с атопичната екзема при децата

Ние от екипа на програма Лекзема приканваме родителите на деца с атопична екзема да посетят нашия интерактивен сайт, за да узнаят още надеждни стратегии за ефективен контрол над кожното страдание. Освен изпитани съвети за максимално удължаване периода на ремисия, там те ще намерят и пълна информация, подкрепена от достоверни факти, за същността на заболяването. В случай че възникнат неясноти, сме готови да ги изясним чрез безплатните онлайн консултации, прегледи и училища за екзема, които регулярно се провеждат.

borola