Варикозна екзема е заболяване, чието лечение трябва да се продължи и в домашни условия. Вижте кои терапевтични методи да включва то!

Следване на насроченото лечение на варикозна екзема

За да бъде лечението ефективно, спазвайте го стриктно. Изпълнявайте препоръките на лекуващия лекар и не поемайте излишни рискове. Варикозната екзема е заболяване, което причинява сериозен дискомфорт на кожата. Дерматолозите предписват висококачествени емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент) за локална допълваща терапия и облекчаване на силния сърбеж. Прилагайте ги по определената схема. С особена сила това правило важи и при предписани медикаменти за лечение на хронична венозна недостатъчност.

Раздвижване

Движението носи големи ползи на хората с варикозна екзема. То спомага за подобряване на кръвообращението, особено в зоната на долните крайници, засегнати от застойна екзема. Изпълнението на леки физически упражнения само за няколко минути дневно е достатъчно да подобри състоянието на страдащите. А най-подходящите активности за хората с варикозна екзема са разходките, йогата, плуването и най-обикновеното повдигане на пръсти.

Промени в диетата

Страдащите от варикозна екзема могат да повишат ефективността на лечението, като внесат някои положителни промени в начина си на хранене. Чрез консумация на определени храни те могат да подобрят здравето на кръвоносните съдове и да повлияят кръвообращението. Сред тези храни са богатите на витамин C плодове и зеленчуци – цитруси, броколи и домати. Също така могат да приемат повече храни със съдържание на биофлавоноиди, както и такива, които естествено стимулират производството на колаген.

Промените в режима на хранене могат да помогнат на хората с наднормено тегло да свалят излишните килограми. Този ефект също допринася за подобряване на състоянието на засегнатите от екзема крайници.

Грижа за кожата

Грижите за кожата с варикозна екзема са неизменна част от домашното лечение. Те трябва да бъдат насочени към редовно овлажняване и предпазване от раздразнение. За дълбока хидратация използвайте предписаните емолиенти, които можете да редувате и с други хидратиращи продукти за кожа с екзема. Опитайте напълно натурални алтернативи за овлажняване на кожата и облекчаване на неразположенията, като гел от алое вера и кокосово масло. Не търкайте кожата по време на къпане, както и при подсушаване. Използвайте само нежни измивни продукти, без алкохол и аромати. Избягвайте досег с доказани иритантни – дразнещи материи дрехи, химически продукти, животинска козина, някои растения, трева.

Повече стратегии за лечение на варикозна екзема

Ако страдате от варикозна екзема, но не успявате да овладеете заболяването, се обърнете към специалистите на програма Лекзема. Те предоставят професионална медицинска помощ на хората, страдащи от различни форми на екзема. Ще назначат най-доброто лечение за вас, и ще ви дадат обстойна информация как да контролирате заболяването и в домашни условия. За целта Програмата предоставя възможност за физически прегледи – графиците за провеждане можете да намерите тук. За повече информация относно предлаганите услуги, позвънете на тел. (+359) 2 983 6211 или пишете на имейл office@lekzema.com. Бърз въпрос към дерматолог можете да зададете и чрез формата за онлайн консултация.

borola