Варикозна или застойна екзема е кожно заболяване, което засяга долните крайници на хора с разширени вени. Докато проблемът с кръвоносните съдове изисква професионална помощ, има леснодостъпни методи чрез които можем да държим екземата под контрол.

Симптоми, които подсказват, че страдате от варикозна екзема

За екземата са характерни периоди на ремисия и обостряне на кожните прояви. Варикозната екзема като също има периоди на затихване на симптомите. Сами по себе си варикозните кожни прояви приличат на тези на останалите форми на екзема. Кожата в определената зона се зачервява, подува, появява се сърбеж и дискомфорт. По дермата се появяват плаки и често тя се лющи.

Някои засегнати могат да получат пигментация по крайниците. Възможно е кожата да се опъне и удебели. Състоянието на значително удебеляване на засегнатата дерма се нарича липодерматосклероза. Други възможни симптоми са поява на малки, белезникави белези, както и болезнени рани. Едно от усложненията на екземата е разпространението ѝ и по други части на тялото. Ако не се вземат мерки, кожните прояви могат да се превърнат в дълготрайни рани по увредената кожа.

Рискови фактори за развитие на варикозна екзема

Варикозната екзема е кожно възпаление в резултат на лоша микроциркулация на кръвта в долните крайници. Често екземата е причинена от повишено налягане във вените, което става причина за изтичане на течност в околната тъкан. Твърди се, че имунната реакция на организма към тази течност отключва появата на варикозна екзема.

Както споменахме, варикозната екзема се проявява при хора, страдащи от разширени вени. Появата ѝ може да е провокирана и от един от следните фактори:

 • пол – застойната екзема е по-често срещана при жени
 • бременност – през този период се повишава венозното налягане
 • наднормено тегло
 • обездвижване
 • венозна тромбоза
 • напредване на възрастта
 • фамилна обремененост
 • сърдечно-съдови заболявания

Методи за овладяване на варикозна екзема

При поява на някои от изброените симптоми е добре да потърсите специалист. Ако става въпрос за варикозна екзема, проблемът трябва да бъде разгледан в дълбочина. Необходимо е да се вземат мерки не само за овладяване на кожните прояви, а и за подобряване на венозния тонус и циркулацията на кръвта. Освен назначената терапия, засегнатите от варикозна екзема могат да приложат следните метод за овладяването.

 • Техники за повлияване и профилактика на варикозна екзема
 • Локално приложение на емолиенти
 • Носене на медицински стягащи чорапи при разширени вени

Техники за повлияване и профилактика на варикозна екзема

Начините сами да облекчите симптомите или да повлияете върху бъдеща поява на този вид дерматит са следните:

 • Бъдете физически активни – движете се повече и спортувайте. Физическата активност ще се отрази добре на циркулацията на кръвта, както и на общото ви здравословно състояние.
 • Повдигайте долните си крайници, когато почивате – този добре познат начин за намаляване на отока на крайниците е изключително ефективен. Повдигнете краката си на височина над нивото на сърцето, за да подобрите кръвната циркулация.
 • Избягвайте да стоите прави прекалено дълго
 • Използвайте продукти за локално приложение върху засегнатите зони на кожата

Третиране на варикозна екзема чрез прилагане на емолиенти

Сред най-разпространените методи за овладяване на екзема е локалното приложение на емолиенти. Те имат свойството да поддържате водно-липидната мантия на кожата и я покриват със защитен филм. Специалистите препоръчват използването на дневен емолиент (Липобаза) и нощен емолиент (Нанобаза), за да предпазите кожата от възпаление и раздразнение, които могат да влошат екземните прояви.

Използвайте по-голямо количество емолиент, като целта е да покриете не само засегнатата зона, а цялата кожна площ на долните крайници. Не прилагайте сила когато нанасяте емолиента. Разнесете леко по кожата, без излишно търкане. Прилагайте на всеки 2 до 3 часа, ако страдате от много суха кожа. Не забравяйте да нанасяте след баня, на леко подсушена кожа. Не допускайте засушаване на кожата – то може да влоши симптомите.

Професионална помощ за справяне с варикозна екзема

Програма Лекзема е специално създадена, за да оказва помощ на всички, засегнати от кожното заболяване екзема и неговите форми. Специалистите от Лекзема напомнят винаги да се консултирате с лекар при съмнения за екзема и да спазвате предписаната медицинска терапия. При възникване на въпроси, относно кожното заболяване, можете да се обърнете към професионалния екип от медицински специалисти на програма Лекзема. При интерес – възползвайте се и от предоставените възможности за онлайн консултация и безплатен дерматологичен преглед с график, посочен на сайта на Лекзема.

borola