Носенето на грим при екзема на лицето може да се окаже трудна задача, но не е невъзможна. В следващата статия споделяме ценни съвети за разкрасяване и грижа, съобразени със спецификите на чувствителната кожа.

Започнете с подготовка на кожата преди нанасяне на грим при екзема

За да изглежда добре, засегнатата от екзема кожа трябва да бъде дълбоко хидратирана отвътре и отвън. За целта е препоръчително да приемате достатъчно вода през деня и да добавите в рутината си нанасяне на качествени овлажнители като Липобаза (през деня) и Нанобаза (през нощта). Прилагането на хидратиращ продукт върху засегнатия от екзема кожен участък е първата стъпка преди да започнете с нанасянето на грим.

Изберете подходящи продукти

Продуктите за грим, които избирате трябва да са със състав, който не предизвиква раздразнения. Правилната козметика осигурява естествена слънцезащита и не съдържа оцветители, консерванти и изсушаващ алкохол. Препоръчително е да заложите на коректор или фон дьо тен с кремообразна текстура. Малко вероятно е течната форма да изсуши допълнително засегнатата от екзема кожа за разлика от пудрата, която ще направи люспите на сухата дерма още по забележими.

Използвайте пръсти за нанасяне на грим при екзема

Четките и апликаторите за грим често задържат бактерии, ако не се поддържат стриктно и не се подменят своевременно. За да предотвратите попадане на микроби върху засегнатата от екзема кожа, е по-сигурно да нанасяте козметичните продукти с пръсти. Преди да започнете задължително измийте ръцете си. За равномерен тен нанасяйте продуктите с леки потупващи движения.

Почистете кожата внимателно

Ако екземата на лицето е обострена, съветът на специалистите е да свалите грима възможно най-скоро. При почистването също има някои специфики. Добре е да изберете нежно дегримиращо средство, което не съдържа химикали и консерванти. Измийте с хладка вода и подсушете веднага с мека кърпа. Следващата стъпка е задължително нанасяне на овлажнител, който да подхрани кожата и да възстанови бариерната й функция.

Всичко, което искате да знаете за здравето и вида на кожата с екзема на едно място

За още ценна информация относно грижите за кожата с екзема, редовно посещавайте интернет страницата на програма Лекзема. Тук ще откриете работещи стратегии за пълноценен живот с кожното заболяване. Програмата е създадена с цел да облекчи хората, страдащи от различни видове екзема, като им предостави пълна професионална грижа. Платформата обединява мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия. Ако страдате от екзема не се колебайте, а потърсете помощта на специалист. Запишете час за преглед в клиника „Борола“ в София или се обърнете към консултативните центрове в страната.

borola