В ежедневната грижа при екзема поддържането на чиста и добре овлажнена кожа е сред основните приоритети. Но хората с този проблем трябва да внимават с водата, особено когато е гореща.

Действие на горещата вода при екзема

Топлата вода може временно да накара раздразнената ви кожа да се почувства по-добре и да облекчи сърбежа, но тя изсушава кожата. Това е така, защото измива естественото омазняване, от което се нуждае кожата, за да бъде здрава. При намокряне с гореща вода, след временното облекчение, настъпва влошаване на симптомите, като дразнене и сърбеж, при екзема. Горещината също така влияе негативно върху възпалението. Причината хора с екзема да съобщават за облекчаване на проблема след измиване с гореща вода е, че тя създава усещане подобно на разчесване върху кожата.

Препоръки, които да спазвате при влизане в банята, ако страдате от екзема

Ако страдате от екзема, е важно да взимате душ поне веднъж дневно, за да поддържате кожата чиста. Вижте какво още се препоръчва:

  • Използвайте хладка вода и нека престоят под душа не продължава повече от 20 минути. Дългото обливане с водна струя допълнително ще изсуши кожата, което е противопоказно за екзема.
  • Избягвайте да използвате популярните „бомбички“ за вана. Някои от съставките им често предизвикват дразнене и възпаление при екзема.
  • Нанесете подходящо овлажняващо средство. Веднага след излизане от баня подсушете кожата нежно с мека хавлия, за да избегнете раздразнение. След това нанесете хидратиращо средство. За оптимална грижа при екзема през деня може да се доверите на качествен емолиент (напр. Липобаза, Нанобаза).

Натурални лекове, които облекчават симптомите при екзема

  • Алое вера
  • Кокосово масло
  • Масло от чаено дърво

Алое вера е растение с положително действие при редица кожни раздразнения, благодарение на своите антибактериален, антимикробен и имуностимулиращ ефект. Гелът от алое вера се нанася директно върху кожата и успокоява бързо сърбежа. Най-добрият вариант е да се извлече директно от листата на растението.

Мастните киселини в кокосовото масло са подходящи при суха и напукана кожа. Кокосовото масло защитава кожата, като образува защитна бариера срещу агресивните атмосферни условия, и оказва противовъзпалителен ефект.

Прилагането на чаено дърво овладява сърбежа, сухотата и раздразнението на кожата с екзема. Маслото от чаено дърво притежава силно изразени антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Може да повишите ефиктивността му при третиране на екзема, ако го комбинирате с цинков оксид.

Консултирайте се със специалист за най-подходящото лечение на екзема

Висококвалифицираните специалисти на програма Лекзема знаят кое е най-доброто за вашата кожа, страдаща от екзема. Програмата е създадена, за да облекчи хората, страдащи от различни видове екзема, като им предостави пълна професионална грижа. За целта обединява мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна подкрепа и грижа на хората с екзема. Ако сте засегнати от екзема не се колебайте, а потърсете помощта на специалист. Запишете час за преглед в клиника „Борола“ в София или се обърнете към консултативните центрове в страната.

borola