Ако сте от хората, които са предразположени към обостряне на проявите на дерматит (екзема) през лятото, то вероятно бихте искали да се запознаете с най-ефективните методи и средства за успокояване на зачервяването и сърбежа.
Лятото е един от най-неблагоприятните сезони за обостряне на кожното заболяване, защото обикновено тогава най-големи участъци от тялото са изложени на показ – още една основателна причина за следване на препоръките за облекчаване на проявите на дерматит през лятото!

Методи и средства за облекчаване на дерматит през лятото

Контролиране на излишното изпотяване

Въпреки че не е известна точна и конкретна причина за влошаване на проявите на дерматит през лятото, то едно е сигурно – потта е един от факторите за обостряне на състоянието. Тя се секретира от потните жлези на повърхността на кожата и представлява естествен механизъм на тялото да поддържа нормална телесна температура. Състои се основно от вода, но когато тази вода се изпари от повърхността на кожата, там остават само другите основни компоненти на „охладителната система“ на тялото – натрий, калий, калций, магнезий, мед, цинк, хром, желязо, никел, лактат (метаболит на млечна киселина) и урея, които съставляват под 2% от общото съдържимо на потта. Много от тези съединения, особено ако са в големи концентрации, могат да предизвикат дразнене на кожата.

Затова е важно да се поддържа добра лична хигиена и най-вече да не се допуска прегряване на тялото. Носенето на свободни дрехи от естествени „дишащи“ материи и в светли нюанси е добро решение. Пиенето на достатъчно вода също съдейства за регулиране на телесната температура и поддържане на добра хидратация на тялото.

Плуването в басейн – силно непрепоръчително!

Плуването е едно от най-честите летни занимания. Плуването в басейн с хлорирана вода обаче може да навреди сериозно на състоянието на кожата. Не по-малка негативна последица е прекомерното ѝ изсушаване вследствие на контакт с вредния химикал. Най-общо казано хлорираната вода носи негативи за всеки и особено за хората, които страдат от дерматит.

Неутрализиране на вредното въздействие на алергените

Лятото е сезон с характерно увеличаване на алергичните реакции при хората, които са предразположени към алергии. Вземете необходимите мерки за ограничаване на излагането на типичните за сезона алергени.

Използване на щадящи средства за UV-защита

Най-безопасни и подходящи средства за слънцезащита при страдащите от дерматит са тези на основата на цинков оксид (ДжинДжира Алба/GinGira® Alba за възрастни и ДжинДжира Алба Бебе/GinGira® Alba Bebe за бебета и малки деца).

Отделно, с цел задържане на влагата в кожата, могат да се използват качествени хидратанти и емолиенти (Липобаза, Нанобаза), които спомагат за поддържането на по-дълги периоди на ремисия и за успокояване на проявите на екзема.

За всякакви други въпроси и тревоги относно кожното заболяване дерматит, всеки може да потърси информация или съвет от специализирания сайт на програма Лекзема, който обединява цялата необходима информация и предоставя възможност за безплатна онлайн консултация със специалисти в областта.

borola