В настоящата статия ще дадем няколко полезни съвета как да постигнете още по-добър контрол над дисковидна екзема (нумуларна екзема, нумуларен дерматит). Вижте как да се грижите за кожата, за да удължите максимално ремисията.

Експертни съвети за трайно овладяване на дисковидна екзема

Хидратация

Кожата при дисковидна екзема е суха, лющеща се и раздразнена. За да възвърне здравия си вид, тя се нуждае от качествено овлажняване. За целта на помощ идват хидратантите и емолиенти като Липобаза и Нанобаза. Това са продукти от ново поколение, които имитират кожната водно-липидна мантия. По този начин намаляват трансепидермалната загуба на вода и придават кадифена мекота на дермата. Желателно е да се нанасят непосредствено след вземане на душ или вана, за да запечатат влагата в порите и да разгърнат напълно своя потенциал.

Култура на къпане

Начинът на къпане е от особено значение за максимално удължаване периода на ремисия. Времето под душа или във ваната не бива да надвишава 15 минути. В противен случай може да се стигне до кожна дехидратация. Препоръчително е водата да е хладка, за да се предотврати възпалението на кожата. Хората, които имат вана у дома, могат да направят баня с овесени ядки, за да облекчат сърбежа – един от най-мъчителните симптоми на екзема.

Подсилване на лечението за още по-добър контрол на дисковидна екзема

Доста често оптималното хидратиране и правилното къпане не са достатъчни за постигане на траен контрол върху упорития нумуларен дерматит. Именно поради това се налага да се пристъпи към употребата на локални лекарствени средства (такролимус, пимекролимус). Те се назначават от лекар, който определя и точната схема на лечение.

Повишено внимание за признаци на инфекция

Важно е да се има предвид, че златистият стафилокок (Staphylococcus aureus) може да доведе до активиране на нумуларната екзема. Ето защо трябва да се следи за признаци на инфекция. При съмнение за обостряне на състоянието е необходимо веднага да се потърси консултация с лекар.

Надежден партньор за бързо и трайно овладяване на дисковидна екзема

Изявените специалисти от програма Лекзема винаги са насреща, за да помогнат да овладеете проявите на екзема. Благодарение на високата си квалификация и богат професионален опит те ще ви подкрепят по пътя към постигане на пълна ремисия на кожното заболяване. Не се колебайте да им зададете въпросите за състоянието на кожата, които ви вълнуват. Направете го още сега чрез контактната форма в сайта на Програмата – www.lekzema.com. Ако проявявате интерес, можете да посетите училищата по екзема, които се организират регулярно. Информацията за мястото и часа на провеждането им се обявява на сайта. Възползвайте се от възможността да си запазите час за първичен преглед в клиника „Борола“ в София или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola