Дисхидроза е често срещана, но малко позната форма на екзема, на фона на голямото разнообразие от прояви на това кожно заболяване. В дерматологичната практика състоянието се означава още като палмоплантарна, везикуларна или дисхидротична екзема. Протича хронично с локални възпалителни кожни реакции, последвани от различни по продължителност периоди на ремисия.

Според статистическите данни от дисхидроза страдат 2 пъти повече жени, отколкото мъже. Важно е да се отбележи, че състоянието не е заразно. Дисхидроза не може да се “прихване” след кожен контакт с болен, нито пък може да се предаде на здрав човек след каквато и да била форма на контакт.

Все още състоянието дисхидроза се разглежда като нелечимо. Има обаче и добра новина – в много от случаите може да се постигне продължителен контрол върху кожните прояви. Освен отличителните симптоми на дисхидротичната екзема, в настоящия материал ще посочим и изпитана препоръка за постигане именно на по-дълга ремисия на оплакванията.

Дисхидроза

Симптоми и локализация. Всички типове екзема предизвикват зачервяване и сърбеж на кожата. Дисхидрозата обаче проявява характерни особености по отношение както на симптомите, така и на локализацията на кожните прояви. Отличителен белег на дисхидроза са дребните, сърбящи пустули (гнойни мехурчета), локализирани в зоната на дланите, стъпалата, пръстите на ръцете и краката. Освен зачервяване и сърбеж дисхидрозата провокира болка, подмокряне, лющене и напукане на кожата в зоната на дланите и стъпалата.

Разпознаваемата локализация на дисхидрозата се обяснява с природата на причинителите. Кожните прояви са следствие от контакта на кожата на ръцете и краката с различни дразнители. Най-често това са никел, кобалт, продукти в състава на накитите от изкуствена кожа и др.

Лечение. Определянето на точната форма на екзема е от ключово значение за успешното овладяване и трайното контролиране на проявите й. Характерните симптоми и локализация на кожните проблеми при дисхидроза значително улесняват диагностицирането от страна на лекаря. За овладяването и контролиране на състоянието е необходимо стриктно придържане към лекарските препоръки.

Основна препоръка при лечение на дисхидроза

Основна цел при лечението на всяка форма на екзема е максималното удължаване периода на ремисия и отсъствие на симптоми. По отношение удължаването на ремисията при дисхидроза специалистите са обединени около едно общо схващане. Кожните проблеми са резултат от нарушената бариерна функция на кожата в зоната на дланите и стъпалата. Удължаването на ремисията изисква грижи за възстановяване и поддържане на бариерната кожна функция. Тези грижи трябва да се полагат не само при обостряне, но и при ремисия на оплакванията. В това отношение специалистите от програма Лекзема са единодушни за ползите от редовното прилагане на качествени хидратанти и емолиенти, като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тази лекарска препоръка е актуална при всички форми на екзема, включително при дисхидроза.

borola