Екзема без сърбеж – това обещават американски учени от държавния университет на Северна Каролина, университета „Уейк Форест“ и университета „Дюк“. Те установяват, че блокирането на рецепторите за протеина периостин в кожата, намалява усещането за сърбеж при лабораторни мишки с екзема (атопичен дерматит). Откритието им е публикувано в научното списание Cell Reports. Научете повече в следващите редове.

Още за изследването на американските учени, които са на път да открият тайната на екзема без сърбеж

„Заедно с моите колеги открихме, че периостин – протеин, отделян в кожата при алергична реакция, активира сетивните неврони и предизвиква сърбеж. Освен това идентифицирахме невронният рецептор, който е главната връзка между периостина и сърбежа“. Това казва Сантош Мишра, професор по неврология в държавния университет на Северна Каролина и водещ автор на изследването.

Тук отваряме скоба, за да уточним, че усещането за сърбеж се предава от невронните проекции в кожата през дорзалните коренни ганглии – множество сензорни (чувствителни) клетки в гръбначните нерви – до гръбначния мозък. При хората с екзема освен силен дискомфорт сърбежът предизвиква проблеми със съня и кожни инфекции.

А сега да се върнем на изследването

Екипът открива, че излагането на мишки с екзема на често срещани алергени, каквито са праховите акари, увеличава синтеза на периостин в кожата и обостря сърбежа. Когато изследователите блокират рецепторите за протеина, сърбежът значително намалява. „Периостинът и неговият рецептор са връзката на кожата с централната нервна система. Ако успеем да прекъснем тази връзка, ще можем значително да облекчим, а защо не и да преборим сърбежа при атопичен дерматит“, категоричен е проф. Мишра.

Ще мине още време, докато екзема без сърбеж стане факт. А дотогава…

Докато учените се опитват да се справят със сърбежа при екзема, единственият начин да се намали кожният дискомфорт остават съществуващите средства. В допълнение страдащите от екзема винаги могат да разчитат на помощта на екипа на програма Лекзема. Високо ерудирани и с богата практика, нашите дерматолози ще помогнат на засегнатите да преборят сърбежа и да подобрят вида и състоянието на кожата. Ще им предоставят компетентна и актуална здравна информация и ще ги насочат към общите стратегии за активен начин на живот без страдание.

Дерматолозите от програма Лекзема провеждат както онлайн консултации, така и стандартни прегледи. За да получат онлайн консултация, заинтересованите трябва да зададат своите въпроси през контактната форма в сайта www.lekzema.com. За преглед е нужно да си запишат предварително час на обявения в сайта телефон.

borola