Причината за обостряне на екзема при изпотяване е, че някои съставни вещества на потта е възможно да раздразнят кожата и да влошат симптомите. Те най-често включват сърбеж, зачервяване и лющене на засегнатата дерма. В следващите редове вижте какво е обяснението за тази зависимост и как да защитите деликатната кожа.

Изпотяване при екзема – ето до какво води

Според Националната асоциация за екзема в САЩ потта е сред честите фактори, които предизвикват обостряне на кожното заболяване. Изпотяването е един от механизмите, чрез които се регулира телесната температура. Но при хората с екзема това води до загуба на телесни течности и е възможно кожата да се дехидратира допълнително. Потта се състои главно от вода, урея, лактат и минерали. Натрупването на тези вещества върху дермата е възможно да предизвика появата на екзема върху някои кожни участъци, като подмишниците и сгъвите на коленете и лактите.

Любопитно изследване по темата също така установява, че при пациентите с атопичен дерматит (най-често срещания вид екзема) съставът на потта е по-различен, отколкото при хората, които не страдат от кожното заболяване. При тях потта притежава значително по-малко овлажняващи и антимикробни свойства, което е предпоставка за допълнително изсушаване на дермата. Това нарушава бариерната функция на кожата и повишава риска от развитие на инфекции. Проучванията сочат още, че пациентите с атопичен дерматит се потят по-малко, което означава, че кожата задържа повече топлина и е предразположена към зачервяване и сърбеж.

Съвети за предотвратяване на негативните последици от изпотяването при екзема

Въпреки че е невъзможно да предотвратим напълно изпотяването, има начини, чрез които да сведем до минимум раздразнението на кожата с екзема, провокирано от потта. Тъй като високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове с цел по-лесно охлаждане на тялото, е възможно през топлите месеци симптомите на екзема да се влошат. За да предотвратите обострянето се придържайте към следните препоръки:

  • Избирайте облекло от естествени дишащи материи като памук
  • Поддържайте хладна температура в затворените помещения и избягвайте продължителен престой навън в най-големите горещини
  • Носете си достатъчно вода – за пиене и за отмиване на потта от засегнатите кожни участъци
  • След изплакване винаги подсушавайте внимателно кожата
  • Върху сухата дерма нанасяйте редовно хидратиращи продукти, като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне вечер преди лягане)

Тъй като физическата активност обикновено е съпроводена от обилно изпотяване, тук ще откриете полезни препоръки, за да се насладите на тренировките без да настъпи обостряне на екземата.

За контрол на упоритото кожно заболяване и още полезна информация по темата, може да разчитате на…

Висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема, които ще ви помогнат да овладеете симптомите при екзема и да поддържате кожното заболяване в ремисия. Дерматолози с доказан опит, ще направят необходимото, за да подобрите вида и състоянието на кожата и да се почувствате добре в тялото си. Освен практически съвети за живот без страдание, те ще повишат и осведомеността ви за кожното заболяване. За връзка с тях използвайте контактната форма в сайта www.lekzema.com. Повече информация за предлаганите от Програмата услуги можете да получите на тел: +359 2/437 37 95.

borola