Много пациенти с атопичен дерматит (екзема) си поставят ограничения при практикуване на спорт, за да не влошат състоянието на кожата. Физическата активност помага за облекчаване на стреса, подобрява настроението, укрепва сърцето и допринася за цялостното здраве и благополучие. Но при екзема всички упражнения, съпътствани от обилно изпотяване могат да предизвикат зачервяване и сърбеж. В следващите редове ще откриете препоръки и подходящи активности при атопичен дерматит.

Основни препоръки, които да спазвате по време на спорт при атопичен дерматит

  • Внимавайте с обилното изпотяване и прегряване
  • Изберете подходящо облекло

Когато спортувате, тялото се поти, за да регулира телесната температура. Тъй като потта се изпарява от кожата, тя се усеща леко солена, а тялото започва да се дехидратира. Следователно колкото повече пот отделяте, толкова по-суха остава кожата. За да намалите взаимодействието между кожата и потта, заложете на по-леки тренировки и винаги носете кърпа със себе си, с която редовно да подсушавате потта. Топлината също може да раздразни екземата и за съжаление не говорим само за температурата на околната среда. При интензивна тренировка телесната температура се покачва, дори при наличие на климатик или друго охлаждащо средство. За да предотвратите прегряване, правете чести почивки. По време на паузите не забравяйте да приемате течности и да се напръскате с хладна вода.

Следващата препоръка е да изберете подходящо облекло. Дрехите от синтетични материи не са добър вариант за хора с екзема, защото могат да предизвикат раздразнение. Оптималният избор е облекло, изработено от 100% дишащ памук. Тази естествена материя едновременно не запарва и е щадяща към кожата. Препоръчва се да изберете спортен екип с тениска и къси панталони, за да може кожата да е открита и да диша.

Избор на правилния спорт при атопичен дерматит

Ако все още не сте открили подходяща физическа активност, която да ви разтоварва и да не вреди на състоянието ви, тези упражнения са подходящи при екзема.

Ежедневни разходки

Ходенето е отличен начин да поддържате добра форма, като натоварва ставите по-малко от бягането и не предизвиква обилно изпотяване. Също така по време на разходка е по-малко вероятно да прегреете в сравнение с други по-интензивни спортове. Подходящо е да носите със себе си бутилка вода и кърпа за подсушаване. Ако предпочитате да ходите на открито пред пътеката във фитнеса, не забравяйте да нанесете подходящ слънцезащитен продукт. Опитайте се да ходите поне по 30 минути на ден, ако това е основната ви физическа активност.

Плуване

Плуването в басейн е отлична тренировка за цяло тяло, при която няма опасност да прегреете. Също така не трябва да се притеснявате за потта, която обикновено остава по кожата при тренировка. Основното смущение на плувците с екзема са химикалите за пречистване на водата. Ако хлорът дразни кожата ви, взимайте душ веднага след излизане от басейна.

Силови тренировки

Силовите тренировки имат различни разновидности. Може да правите упражнения с тежести, на фитнес уреди или със собствено тегло. Този тип на трениране е подходящ при хора с екзема, заради задължителните почивки между сериите. Почти всеки режим за силови тренировки изисква да правите паузи по минимум 60 секунди. Използвайте ги за хидратация и подсушаване на потта, докато тялото ви се възстановява.

Вече знаете какво да спазвате, когато практикувате спорт при дерматит. А сега вижте на кого да разчитате за осъществяване на контрол над упоритото кожно заболяване

Ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме да се доверите на нашите опитни дерматолози, за да овладеете дерматита и да удължите ремисията. Доказани специалисти в своята област, ще направят необходимото, за да подобрите вида и състоянието на кожата и да се почувствате добре в тялото си. Освен чисто практически препоръки за живот без страдание, те ще обогатят знанията ви за кожното заболяване. В случай на нужда ще променят и оптимизират наложената терапия. За връзка с тях използвайте контактната форма в сайта www.lekzema.com. Повече информация за предлаганите от Програмата услуги можете да получите на тел: +359 2/437 37 95.

borola