Една от най-важните теми за хората с екзема е дали кожният проблем се лекува напълно. За съжаление без подходяща терапия симптомите могат да се задържат по-дълго, отколкото ни се иска. В следващите редове споделяме колко дълго продължава екземата и кои разновидности на кожното заболяване в крайна сметка изчезват с времето.

Видове екзема

Има седем вида екзема, всяка от които възниква по различни причини и притежава характерни симптоми:

  • Атопичен дерматит – характеризира се със сухи, сърбящи и възпалени кожни участъци. Това е най-често срещаният тип екзема и обикновено започва още в детска възраст.
  • Контактен дерматит – възниква, когато кожата влезе в контакт с външен дразнител като химикал или алерген.
  • Невродермит – състояние, при което непрекъснатият сърбеж води до образуване на дебели, люспести петна по кожата.
  • Дисхидротична екзема – проявява се като малки, сърбящи мехури по ръцете и краката.
  • Нумуларна екзема – характеризира се със силно сърбящи петна с форма на монета по ръцете, краката и торса.
  • Себореен дерматит – засяга области с много мастни жлези (скалп, лице, гърди) и предизвиква червени, люспести петна, които могат да бъдат сърбящи и мазни.
  • Стазисен дерматит – причинява подуване, зачервяване и сърбеж в долната част на краката, където може да има лош кръвен поток.

Всеки тип екзема може да варира по тежест, от лека до умерена или тежка. А най-честият и мъчителен симптом, който е обща характеристика на различните видове екзема е сърбежът.

Фази на екземата

Начинът, по който екземата изглежда и се усеща във времето, варира от човек на човек. Кожата естествено задържа влагата, предпазвайки тялото от вредни фактори от околната среда. Въпреки това, при екзема, бариерната функция на кожата е отслабена поради възпаление. Това може да позволи на елементи от околната среда, като алергени и дори стрес, потенциално да предизвикат обостряне на кожните оплаквания.

Обикновено дерматолозите описват екземата като имаща три етапа на прогресия: остра, подостра и хронична фаза. Нека да разберем какво означава всеки етап от прогресията на екземата.

Екземата започва с така наречената остра фаза. Оплакванията може да включват подуване, напукване, сълзене на бистра течност, образуване на корички и лющене. Този етап от развитието на екзема често е наричан още възпалителен.

Ако екземата се лекува, тя може да навлезе в подостра фаза – между остра и хронична. В този момент кожата може да е нормална или все още напукана, лющеща се или суха. Може отново да се влоши до остри симптоми или да прогресира до хронифициране с течение на времето което означава, че продължава да има редовни обостряния.

Най-често атопичният дерматит е хроничен, като засяга пациентите през целия им живот, редувайки периоди на ремисия (без симптоми) и такива на обостряне. При хроничната екзема симптомите остават за дълго (повече от шест седмици) и често се връщат отново след месеци и години.

Колко дълго продължава обострянето на екзема?

От първата поява на тези познати симптоми – сухота, сърбеж, дразнене – до момента, в който кожата отново е чиста, с правилното лечение, пристъпите могат да продължат приблизително една до три седмици. Все пак този период е строго индивидуален, като зависи от генетиката на индивида, неговия уникален цитокинов подпис (това са съобщенията, изпратени от имунната система, които помагат да поддържаме кожата здрава), и тригерите, които могат да стимулират възпалителния процес.

Екзема – лекува ли се завинаги?

Краткият отговор е зависи. Въпреки че няма лек за екзема (само високоефективни терапии срещу обостряне), някои типове на заболяването, като нумуларната екзема, често изчезват с възрастта. А атопичният дерматит може да намалее или да изчезне, когато децата достигнат зряла възраст. Всъщност се смята, че около 80% от децата ще „израснат“ атопичния дерматит в юношеска или зряла възраст. Но трябва да знаем, че екземата в никакъв случай не е детско заболяване. Около един на всеки четирима възрастни съобщава за поява на симптоми на атопичен дерматит в зряла възраст, като при 6% те възникват след 60-години.

Лекува ли се екзема и как – следете за новостите в дерматологията

За да научите кои са основните терапевтични методи и кои са работещите алтернативи за лечение на екзема, потърсете специалистите на програма Лекзема. Те ще разработят за вас най-добрата стратегия за пълно и трайно овладяване на кожното заболяване. Чрез платформата можете да насрочите час за дерматологичен преглед или да зададете бързо своите въпроси чрез формата за онлайн консултация. Свържете се още сега със сътрудници на програмата по имейл office@lekzema.com.

borola