Ако ви мъчи екзема на лицето, следващите съвети ще ви помогнат да облекчите симптомите. Вижте препоръките на екипа на програма Лекзема – вашият верен партньор в борбата с хронично-рецидивиращото възпалително кожно заболяване.

Овладяване на симптоми на екзема на лицето

За съжаление, поради хроничния характер на заболяването към момента няма средство, което да излекува напълно екземата на лицето. Съществуват обаче редица продукти и навици за облекчаване на симптомите и подобряване качеството на живот на пациентите. Ето част от тях:

Кортикостероиди

Тези медикаменти обикновено се предписват през острите фази на кожното заболяване. Те са ефикасни и бързодействащи. Повлияват добре сърбежа, но не са подходящи за продължителна употреба. Рязкото им спиране крие риск от системни реакции. Поради това кортикостероидите трябва да се прилагат с особено внимание при лечение на екзема на лицето.

Антихистамини

Противоалергичните лекарства са сред често използваните средства за справяне със сърбежа. Важно е да се отбележи, че те се назначават от лекар и се прилагат по схема според вида на лекарството и етапа на лечение. Самолечението е строго забранено!

Естествени противовъзпалителни средства

Има и натурални противовъзпалителни средства на базата на куркума и хамамелис, които облекчават възпалението и сърбежа при екзема на лицето.

Емолиенти

От изключителна важност е кожата на лицето да се поддържа хидратирана. За целта може да се разчита на иновативни емолиенти, като Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент, които спомагат за дълбокото овлажняване на кожните клетки.

Крем с невен или алое вера

Натуралните кремове с невен и алое вера даряват кожата с влага и я правят гладка като кадифе. Именно поради това употребата им е препоръчителна за страдащите от екзема.

Промяна на диетата

Храненето при екзема на лицето изисква преминаване към храни със силно изразени противовъзпалителни свойства като джинджифил, гъби и ленено семе и ограничаване консумацията на мляко и млечни продукти.

Намаляване на стреса

Силното нервно напрежение е сред провокиращите фактори на екземни обриви по лицето. Ето защо трябва да се положи усилие то да се намали. За целта помагат техниките за релаксация, упражненията за дълбоко дишане и медитацията.

Още съвети за трайно овладяване на екзема на лицето и тялото

Ако тази статия ви е била полезна и искате да удължите ремисията, ви приканваме да посетите интерактивния сайт на програма Лекзема. Той е плод на водещи наши специалисти в областта на дерматологията. Информацията в него периодично се обновява. Освен от общи стратегии за активен и здравословен начин на живот, можете да се възползвате и от безплатните консултации, прегледи и училища за екзема, които се организират. Не губете време и заявете желание за участие в предлаганите дейности, като се свържете с нас чрез контактната форма на сайта или на телефона за контакт.

borola