Екзема при деца е наболял проблем, който измъчва все повече родители. В опит да им помогнем да го разрешат успешно ще ги запознаем накратко с особеностите на кожното заболяване, новостите в терапията и начините за неговото контролиране.

Накратко за екзема при деца

Екзема при деца се среща в същите форми и с почти същата честота, както и при възрастни. Заболяването е хронично, т.е. протича с периоди на ремисия и обостряне. Тази особеност превръща борбата с него в сериозно предизвикателство за родителите.

Симптоми и диагностициране на екзема при деца

Основният симптом на екзема при деца е зачервяването на кожата (еритема). То се локализира основно по бузките, челото и вътрешната страна на големите свивки на тялото – при лакътя или коленете. Зачервяването е придружено от сърбеж, подмокряне и лющене на кожата.

Характерният вид и локализацията на кожните прояви се ползват като основни фактори при диагностицирането на екзема при децата.

Новости в терапията на екзема при деца

За лечение на екзема при деца в период на обостряне на симптомите се прилагат основно кортикостероидни и нестероидни продукти от типа на калциневриновите инхибитори. Вторият тип продукти се прилагат все по-масово. Последните проучвания показват, че калциневриновите инхибитори се прилагат успешно при случаи, когато лечението с кортикостероиди не показва ефективност. Препоръчва се да се комбинират с емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Подходящи са за приложение при малки деца, като може да се третира всяка част на тялото с изключение на лигавиците.

Сред предимствата на калциневриновите инхибитори спрямо кортикостероидните продукти се посочва, че те:

  • не предизвикват атрофия на кожата в третираните участъци
  • не нарушават синтезата на колаген в кожата
  • абсорбират се в много по-ниски концентрации в сравнение със стероидите

Удължаване периода на ремисия на екзема при деца

Избягването на провокиращите фактори е от ключово значение за контролиране на екзема при деца и удължаване периода на ремисия. За целта трябва да се познава естеството на заболяването – дали е налице иритативен, алергичен или друга форма на дерматит. Осигуряването на максимален физически и психически комфорт на малчугана в периода на ремисия е не по-малко важно за доброто състояние на детската кожа. Това е постига с:

Подходящо облекло

Правилно подбраните дрехи в гардероба на детето са верен помощник на родителите за налагане на ефективен контрол над кожното заболяване. Основно правило, което трябва да се съблюдава при избора им, е да са изработени от естествени материи (памук, лен, бамбук) и да са със свободна кройка. Причината е, че по този начин кожата не се запарва и диша свободно.

Дълбоко овлажняване на кожата

Качествената хидратация на детската кожа също помага за предотвратяване обострянето на симптомите на екзема при деца. За да се наситят кожните клетки на малчуганите с влага, родителите трябва да им осигурят качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза и Нанобаза. Нанасяни върху външната обвивка на детското тяло, те намаляват сухотата, възстановяват хидролипидния баланс, успокояват и омекотяват кожата.

Предпазване от стреса

Силното нервно напрежение е основен рисков фактор за отключване на екзема както при възрастни, така и при деца. Ето защо родителите трябва да направят всичко по силите си, за да предпазят своите наследници от стресовите ситуации в ежедневието. Това е задача с повишена трудност, тъй като колкото и да искат, не могат да изградят за малчуганите щит срещу стреса. Онова, което е напълно във възможностите им обаче, е да предприемат мерки за неговото ограничаване. Такива са различните терапевтични игри (изграждане на къща с подръчни материали) или заниманията с вода. Редица изследвания доказват, че увличайки малчуганите в тях, родителите възстановят душевния им мир и понижават риска от обостряне на дерматит.

Още полезна информация за екзема при деца от всички възрасти

За по-обширна информация за екзема при малки, големи и още по-големи деца ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме да посетите нашия интерактивен сайт. Той няма аналог у нас. В него на едно място са събрани знанията, информацията и опитът на уважавани специалисти дерматолози. Позовавайки се на последните научни изследвания, те предоставят на малки и големи общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. За да доведат докрай мисията си в помощ на засегнатите от всички възрасти, нашите специалисти „излизат“ извън виртуалното пространство и организират безплатни прегледи и училища за екзема. Единственото условие, което трябва да изпълнят заинтересованите, за да се възползват от услугите им, е да се запишат предварително на телефоните, обявени в сайта.

borola