Статистиката сочи, че всяко пето дете в училищна възраст страда от екзема. При голяма част от потърпевшите малчугани симптомите могат да се контролират по напълно естествен начин. Не пропускайте настоящата статия, за да разберете кои са най-ефективните методи за облекчаване на състоянието на мъниците.

Как да се облекчат симптомите на екзема при децата?

Дерматолозите са единодушни, че ако родителите приучат мъниците с екзема да полагат правилни грижи за деликатната си кожа, нуждата от лекарства за локално приложение ще намалее значително. А ето и кои са основните навици, които е добре да се формират у децата:

Вземане на душ с хладка вода

Препоръчително е малките пациенти с екзема да измиват тялото си с хладка вода. Добре е да използват хипоалергичен сапун или душ гел, специално предназначен за деликатната им кожа. Необходимо е да го нанасят изключително внимателно, за да не се раздразва дермата. Продължителността на банята не бива да надхвърля 20 минути, за да не се дехидратира кожата. След къпане тялото се подсушава нежно с мека кърпа от естествена материя.

Нанасяне на хидратиращ продукт след баня

Щом детето приключи с вземането на душ, то трябва да нанесе върху добре почистеното и подсушено тяло висококачествени средства за овлажняване на кожата. Дерматолозите приканват родителите да не правят компромис с качеството. Нужно е да осигурят на своя наследник 100% естествени продукти с добре проучени съставки и доказан ефект като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези два емолиента от ново поколение възстановяват кожната бариера и оказват благотворно въздействие при увредена, суха и чувствителна кожа. Не съдържат ароматизатори, оцветители и консерванти. Изключително удобни са за приложение и имат отлична поносимост. Изцяло природният им състав ги превръща в перфектно средство за продължителна употреба без риск от нежелани ефекти.

Избягване на определени храни

Детето с екзема трябва да се въздържа от консумацията на някои хранителни продукти. Промяната в диетата може да доведе до значително удължаване на периодите на ремисия. Сред продуктите, които е добре да се избягват са млякото и неговите производни, яйцата и фъстъците. Това се налага, тъй като са източници на вещества, които попадайки в детския организъм, обострят проявите на екзема.

Носене на дрехи от естествени материи

При избора на всекидневно облекло за училище малчуганите с екзема трябва да се спират на дрехи от естествени материи като памук и лен. Те позволяват на кожата да диша, не запарват и така способстват за облекчаване на възпалението и сърбежа.

Още насоки за овладяване на симптомите на екзема при деца в училищна възраст

За повече информация относно грижите, които мъниците с екзема трябва да полагат за деликатната си кожа, не се колебайте да посетите сайта на програма Лезема. Той е специално създаден, за да запознае засегнатите от различни форми на кожното заболяване с общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. Освен че потърпевшите имат възможност да узнаят повече за своето състояние, те могат да се възползват от безплатните онлайн консултации и прегледи, които регулярно се организират от висококвалифицирани медицински специалисти с богат професионален опит в областта на дерматологията.

borola