Справянето с екзема при деца е особено труден процес, тъй като редица фактори могат да влошат състоянието на кожата при най-малките.

Екзема, известна още като дерматит е често срещано кожно раздразнение, което се характеризира със зачервяване, сърбеж и възпаление. Проблемът може да засегне всеки, но е особено разпространен сред децата – около 60% от случаите на екзема се развиват през първата година от живота.

Обмислете присъствието на тези храни в менюто на деца с екзема

Един от факторите, които оказват влияние при екзема, е хранителният режим. Най-голям риск от влошаване на състоянието, след консумация на даден хранителен продукт, има при децата на възраст под 5 години. Това важи с пълна сила, ако е установена непоносимост към дадени храни. При деца с хранителна алергия елиминирането на причинителя от менюто може да подобри състоянието на кожата до месец – два.

Млечни продукти – често влошават симптомите на екзема при деца

При малки деца най-честата алергия е тази към краве мляко. Млечните продукти обикновено имат неблагоприятно влияние върху кожа, страдаща от атопичен дерматит. Проучване, проведено сред 132 деца с екзема, която реагира на храни, установява, че при 39% от децата се наблюдава влошаване на симптомите след консумация на краве мляко. Според друго наблюдение от 2019 г. бебета, страдащи от атопичен дерматит, са шест пъти по-склонни да развият алергия към мляко, яйца и фъстъци до навършване на 1 година, в сравнение с връстниците им без екзема.

Глутен

Пшеницата е зърнена култура, основна съставка на повечето тестени изделия. Глутенът е специфичен протеин, който се открива в състава на пшеница, ечемик и ръж. При хора с екзема и установена глутенова непоносимост, консумацията му влошава състоянието на кожата и води до пристъпи на сърбеж и раздразнение. Консумацията на глутен може да предизвика появата на екзема при наличието на автоимунно заболяване, наречено целиакия, при което приемането на този протеин предизвиква имунна реакция. При съмнение за глутенова непоносимост или целиакия се препоръчва консултация със специалист.

Храни, които могат да повлияят благоприятно на екзема при деца

Има и храни, които са полезни при екзема и могат да намалят неприятния сърбеж и възпаление. Пример за такива са плодовете и зеленчуците. Те са богати на антиоксиданти – съединения, които намаляват оксидативния стрес, увреждането на клетките и възпалението. Има данни, че понижаването на оксидативния стрес има роля за контролиране симптомите на екзема. Друг помощник в борбата с дерматита могат да бъдат натуралните пробиотици като естествено ферментирало кисело мляко (при отсъствие на алергия към млечни продукти), кисело зеле и кефир. Необходими са още изследвания, но преглед на 13 проучвания, установява ползи от приема на пробиотици за екзема при деца.

Подход в лечението на екзема при деца

Дерматитът изисква специфичен терапевтичен подход. Той зависи от възрастта, общото здраве на детето и тежестта на екземата. Родителите, които имат съмнения, че детето им може да има екзема, трябва да го заведат на преглед при дерматолог. Препоръчва се да обсъдите с него предложените промени в диетата на най-малките. Той може да включи системно или локално лечение, фототерапия и задължителни способи за поддържане на кожата и контрол на симптомите.

За пълна медицинска подкрепа, може да разчитате на програма Лекзема. Тя обединява опита на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и мрежа от консултативни центрове за осигуряване на пълна грижа за хората с екзема. Дерматолози, участващи в програмата, консултират в множество точки на страната, като координатите им можете да откриете тук. Запишете още сега детето си на първичен преглед. След установяване на възможна езкема, ще му бъде назначена най-подходящата терапия за овладяване на състоянието и влизане в дълготрайна ремисия.

За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, позвънете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola