Какво помага за себорея е често задаван от пациентите въпрос. Те търсят ефективно облекчаване на дискомфортното състояние и мерки за продължителен контрол на изявите му. За да им окажем помощ, ние, от екипа на програма Лекзема, ще посочим основните практики за овладяване на себорейния дерматит. Вижте ги!

Какво помага за себорея? В основата е добрата грижа за кожата!

Себорейният дерматит е специфична форма на екзема, която се нуждае от интензивни дерматологични грижи. Те ще допринесат за потушаване на кожните изяви, които създават сериозен естетически дискомфорт.

Когато себореята засяга скалпа, той трябва да се поддържа чист и хидратиран. Това става чрез редовно измиване с шампоан, съдържат активни вещества, като цинк пиритион, салицилова киселина, катран, селен сулфид и кетоконазол. Сред тях, цинк пиритионът оказва мощен антимикотичен ефект за справяне с гъбичките Malassezia – едни от най-честите причинители на себорея. Прилагането на терапевтичен продукт с цинк пиритион, хидратанти и емолиенти (ДжинДжира Цинк Пиритион) помага за унищожаване на гъбичните агенти и регулиране пролиферацията на кожните клетки. Постига се контрол над причинителя, дълбока хидратация и подобряване състоянието на кожата.

Когато себореята засяга лицето и други части от кожата, е необходимо ежедневно да се използват висококачествени хидратанти и емолиенти. При установена гъбична инфекция, отново се прилага дермокозметичен продукт с цинк пиритион.

Подходящ хранителен режим

Здравословната диета играе важна роля в допълващото лечение на кожни състояния, в това число и себореен дерматит. Той се повлиява добре при прием на полезни мазнини, фибри, пробиотици, антиоксиданти, антиинфламаторни храни и такива, които подсилват имунната система. За да спечелите борбата със себореята, включете в менюто си източници на омега-3 мастни киселини (риба, морски дарове, авокадо, ядки). Или започнете да ги приемате като хранителен суплемент (ТриОмега 1000+). Консумирайте поне по 2 порции плодове и зеленчуци дневно. Набавяйте си влакнини от овесени ядки, боб, леща, нахут, ленено семе за пречистване на кожата от токсини. Не забравяйте и за всекидневната консумация на пробиотични продукти (кисело мляко, кисели краставички, кисело зеле, кефир).

Алтернативни помощни средства

Можете да включите алтернативни средства в терапията срещу себореен дерматит. Използването им може да допринесе за усилване на ефекта от лечението, облекчаване на състоянието и подобряване вида на кожата. Домашното лечение на себорея включва прилагане върху кожата на:

  • мед от манука
  • кокосово масло
  • масло от чаено дърво
  • алое вера
  • зехтин

Какво помага за себорея – отговорът на специалистите

Ако страдате от себореен дерматит – не се примирявайте, а се борете със състоянието! Да спечелите успешно битката ще ви помогнат специалистите от програма Лекзема. Работещите към програмата висококвалифицирани дерматолози имат богат клиничен опит с всички форми на екзема. Те ще назначат за вас най-подходящото лечение и ще ви дадат съвети за ежедневен контрол над себорейните изяви.

За да се свържете с екипа на Лекзема и получите повече информация за предлаганите услуги, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola