Хората с атопична кожа забелязват, че състоянието на дермата им се е влошило през месеците на Ковид пандемия. Как се отразява социалната изолация на кожата и какви са решенията?

Повишен стрес – една от главните причини за влошаване на атопичната кожа по време на Ковид

Пандемията от Ковид несъмнено остави своя негативен отпечатък върху психическото ни състояние. Нивата на тревога и стрес в ежедневието нарастнаха, в сравнение с ограничаване на дейностите, с които можем да ги тушираме. По отношение на чисто биохимичните процеси, повлияни от силния стрес, нещата изглеждат по този начин. При изпитване на стрес, тялото произвежда хормона кортизол. В големи количества той може да причини определени здравословни неразположения, като безсъние, повишаване на кръвното налягане и проблеми с кожата. Особено голям е ефектът му върху атопичната кожа. Стресът нарушава бариерните функции на дермата. Липидите и протеините в защитния ѝслой намаляват, което причинява повече загуба на вода, дразнене и сухота. В допълнение, имунните функции също се нарушават. Всички фактори на прекомерния стрес неминуемо водят до възпаляване на екземата.

Липса на витамин D

Витамин D е „слънчевият витамин”, който се синтезира в кожата от ултравиолетовите лъчи. Той е особено важен елемент за защита, растеж, възстановяване и метаболизъм на кожните клетки. Трудно е да се поддържат оптимални нива на витамина през зимните месеци. Тази задача допълнително се усложнява в условията на социална изолация и прекарването на по-малко време при естествено слънцегреене. Резултатът от двата фактора се изразява в дефицит на витамин D. Недостигът му може да се прояви по различни начини – хормонален дисбаланс, нисък тонус и влошен имунитет. Всички те оказват влияние и върху състоянието на кожата. Липсата на витамин D се свързва с нарушения в имунните функции и повишено възпаление, за това може да бъде особено неприятна за хората с атопична кожа.

Промени в ежедневните навици

Ковид пандемията наложи промени в ежедневния живот, с които трябваше бързо да свикнем. Една от тях е спазването на доста по-стриктна лична хигиена. Честото дезинфектиране, миене и почистване са успешни мерки срещу заразяване и разпространение на вируса. Но те вървят ръка за ръка и със силно изсушаване и раздразване на кожата, и могат да причинят обостряне на екземата.

Други промени в ежедневните навици, които допринасят за влошаване на кожните състояния, са нарушаване на балансираната диета и здравословен режим на сън. И двата фактора имат пряко отношение към здравето на дермата, и са задължителни елементи в терапията срещу екзема.

Съветите на специалисти при грижа за атопичната кожа по време на Ковид пандемия

Ако екземата ви се е влошила в периода на социална изолация, не се колебайте и потърсете специалистите от програма Лекзема. Целта на програмата е да осигури професионална помощ на всички, страдащи от различните форми на кожното заболяване. Към програма Лекзема практикуват видни дерматолози от цялата страна, които ще ви насочат към най-доброто лечение. Ще ви дадат практически съвети как да ограничите негативното влияние на външните и вътрешните фактори, как да пазите и поддържате атопичната кожа. С придържане към препоръките на специалистите ще си осигурите дълги периоди на ремисия, без обостряне на симптомите.

За повече информация, позвънете на (+359) 2 983 6211 или пишете на имейл office@lekzema.com.

borola