Случаите на атопичен/кожен дерматит при деца са се увеличили с цели 20% за последните три десетилетия. Обезпокояващите данни са изнесени от д-р Селия Пинто Фернандес. Тя практикува като педиатър алерголог в болница „Рубер Интернасионал“ в Мадрид. Основател е и на проекта „АЛПЕДИЯ“, насочен към диагностиката и лечението на хранителна алергия в детска възраст.

Кожен дерматит при деца – същност и възможни причини за увеличване на случаите

Зад диагнозата атопичен дерматит се крие възпалителен процес на кожата, който се характеризира със силен сърбеж и кожна сухота. Има хронична еволюция и се проявява под формата на огнища. Засяга хора от всички възрасти като децата са основна рискова група. Неслучайно дерматитът е най-честото хронично кожно заболяване в детска възраст.

„Много са факторите, които стоят зад покачването на случаите на атопичен дерматит при децата. Сред възможните причини за това са излагането на алергени от околната среда и психосоциалните фактори, довели до промяна в начина на живот. Примери за такива са повишената възраст на майката, лавинообразното нарастване на честотата на ражданията със секцио, смяната на хранителния режим. Безспорно влияние оказва и дисбаланс в микробиотата, която участва активно във „възпитанието“ на имунната система“, посочва д-р Фернандес.

При атопичните деца (такива, които са предразположени към развитие на алергични заболявания) дерматитът действа едновременно в две направления

Той може да е основен път на сенсибилизация както за хранителни алергени (мляко, яйца, ядки), така и за алергени от околната среда (акари в праха). И тук нещо важно за хранителната алергия при деца с атопичен дерматит. Проактивният терапевтичен подход се явява съвременна терапевтична алтернатива на традиционния консервативен подход, основан на избягване на алергена. Така много деца продължават да са в контакт с алергена, към който са сенсибилизирани (алергизирани). Практиката се преустановява само, когато има силно съмнение за обостряне на атопичния дерматит с умерени до тежки огнища.

Кожен дерматит при деца – помощта е на една ръка разстояние

Експертите от специализираната програма за дерматит и свързаните с него усложнения Лекзема приканват всички родители с атопични деца да им се доверят. Те са доказани специалисти в областта на дерматологията и са винаги насреща за съвет или подкрепа. Препоръките им са обективни и обосновани. Имат практическа насоченост и целят да повишат качеството на живот на страдащите от дерматит и техните близки.

Връзката със специалистите от Програмата става чрез телефон или електронна поща тук. Те се отзовават възможно най-бързо на всеки, който има нужда от помощ и съдействие. Провеждат и прегледи в клиника „Борола“ в София и в мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната. Необходимо е предварително записване!

Нашите консултанти ще отговорят на вашите въпроси и ще предоставят детайлна информация за предлаганите услуги.

borola