Използването на подходяща козметика при екзема е една от най-значимите стратегии за подобряване на външния вид и състоянието на кожата. В текущата статия ще предложим няколко одобрени от дерматолозите съвети, които да следвате при избор на козметика, подходяща за атопична кожа.

Избирайте козметика при екзема с по-малко съставки

Когато пазарувате продукти за атопична кожа се насочете към тези, които съдържат най-малко съставки. Имайте предвид, че и някои натурални съставки могат да предизвикат странични реакции. Консултирайте се с дерматолога си, за да научите точно кои съставки с природен произход могат да бъдат противопоказни при екзема.

Избягвайте козметика при екзема, съдържаща определени съставки

Четете внимателно етикетите и избягвайте продукти със следните съставки – кватерний-15, имидазолидинил карбамид, DMDM хидантоин, нитропропан, диазолидинил карбамид. Алергична реакция при хора с екзема могат да предизвикат и метил, етил, пропил и бутил парабени. Вместо химични, потърсете козметични продукти с естествени консерванти, като масло от нийм или екстракт от семена на грейпфрут.

Гликоловата, салициловата киселина и ретинолът могат да изсушат или раздразнят атопичната дерма.

Екземата може да бъде обострена дори и от леките аромати. За това избирайте козметични средства без добавени аромати. Натуралните или органични продукти също могат да съдържат такива.

Залагайте на физични слънцезащитни продукти

Кожата на хората с дерматит е по-чувствителна към слънчевите лъчи. От друга страна, някои химикали в химическите слънцезащитни продукти, като октиноксат, могат да доведат до раздразнение на кожата. В тази връзка, можете да насочите избора си към слънцепротективни средства, съдържащи естественото вещество цинков оксид (ДжинДжира Алба Спрей/GinGira® Alba Spray). Те създават защитна физична бариера върху кожата, която блокира ултравиолетовите лъчи. Дерматолозите отбелязват, че слънчевата светлина е полезна за кожата с екзема, само ако излагането на слънце е контролирано и се прилага слънцезащита.

Ключът за здрава кожа с екзема е в хидратацията

Хората с екзема имат нарушена бариерна функция на кожата. Това означава, че всички действия, които водят до нейното подобряване и задържане на водата в кожните слоеве допринасят за значително облекчаване на състоянието. Затова и хидратацията е един от основните стълбове в грижата за кожата с екзема. Ефективните дълбоко хидратиращи и подхранващи продукти са създадени специално за нуждите на атопичната кожа (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент). Те се нанасят сутрин и вечер, с особена важност след къпане.

Малък трик, който носи моментално облекчение на раздразнената кожа, е нанасяне на студен хидратиращ лосион. За тази цел дръжте подходящ продукт, в чиято ефективност сте сигурни, в хладилника. За да имате винаги хидратиращо средство под ръка, сложете малко от любимия си продукт в мини опаковка за пътуване и при нужда го използвайте навсякъде.

Още помощни стратегии при екзема

Ако страдате от екзема се доверете на професионалистите – получете най-добрите съвети и висококачествена специализирана грижа от програма Лекзема. Чрез нея ще узнаете работещите стратегии за успешно овладяване на всички видове дерматит. Не се колебайте и още сега запишете своя час за безплатен физически преглед – графиците и контактите на дерматолозите на Лекзема ще откриете тук. За повече информация посетете сайта на програмата – www.lekzema.com или се обадете на (+359) 2 983 6211.

borola