Алтернативното лечение с билки също може да бъде в помощ при контактен дерматит. Вижте кои лечебни растения съдействат за намаляване на по-леките симптоми.

Лечение с билки, което е ефективно при лек контактен дерматит

Мащерка

Благодарение на своето успокояващо и антисептично действие мащерката е идеално средство за облекчаване на паренето на кожата и сърбежа. Използвайте я външно, като си направите компрес. Нуждаете се само от 2 с.л. мащерка и 250 мл вода. Оставете водата да заври, добавете мащерката и запарете за няколко минути. Прецедете сместа, след като изстине. Напоете чиста кърпа със запарката и я наложете върху засегнатите кожни участъци. Оставете компреса да действа около 15 минути. Правете процедурата по 2 пъти на ден, докато забележите подобрение.

Лайка – неизменна част от алтернативното лечение с билки при контактен дерматит

Лайката безспорно е една от най-добрите билки при борба с контактен дерматит. Тя облекчава възпалението, намалява зачервяването и предпазва от инфекции. Пригответе отвара от нея и от първо лице ще се убедите в невероятните ѝ ползи. Необходими са ви единствено 3 с.л. лайка и 250 мл вода. Залейте лайката с врялата вода и оставете течността да престои известно време. Когато сместа изстине, я прецедете. После с помощта на памук я нанесете върху кожата. При нужда повтаряйте процедурата 2-3 пъти дневно.

Невен

Невенът е билка със силно изразено антимикробно и антисептично действие. Прилаган външно, той намалява дразненето на кожата и стимулира клетъчната регенерация. Възползвайте се от ефекта му, като си направите лечебна отвара. Трябват ви 1 с.л. цвят от невен и 250 мл вода. Кипнете водата и залейте с нея невена. Покрийте сместа и я оставете да престои 20 минути. След като я прецедите, навлажнете хавлия и наложете под формата на компрес. За оптимални резултати, правете компреси 2 пъти на ден.

Слез

Това растение действа благотворно на кожата, засегната от контактен дерматит. Причина за това са неговите противовъзпалителни и освежаващи свойства. За да направите запарка за външно приложение, залейте 2 с.л. слез с 250 мл кипяща вода. Оставете сместа да изстине и я прецедете. След това внимателно обтрийте с напоен памучен тампон засегнатите кожни участъци. Третирайте кожата, докато забележите подобрение.

Още проверена информация за традиционното медикаментозно лечение и алтернативното лечение с билки на контактен дерматит

Разберете повече за съвременното лечение на контактен дерматит, като посетите сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. В него ще откриете не само различни методи за овладяване на дерматит, но и общи насоки за живот без страдание. При наличие на допълнителни въпроси, свързани с кожното заболяване, екипът ни е на ваше разположение. Можете да използвате и безплатната ни услуга за онлайн консултация. Задайте своя въпрос още сега чрез контактната форма в сайта, за да получите квалифицирано мнение от специалист.

borola