Контактен дерматит е често срещана форма на екзема, която може да се повлияе много добре от правилното лечение в домашни условия. Ето какво помага да сложите край на неприятния сърбеж и раздразнение, съпътстващи контактния дерматит, и да се предпазите от повторната му поява.

Идентифицирайте и избягвайте дразнителите

Контактната форма на екзема се появява след продължително съприкосновение на кожата с определен дразнител. За това в основата на профилактиката и овладяването на този специфичен дерматит, е избягването на контакта с причинителя. За тази цел, проследете кога кожата ви „пламва” – появява се обрив и започва да сърби. Едни от най-честите дразнители, са дрехи от определени материи, бижута, козметика, силни почистващи и перилни препарати, домашни алергени. Преустановете използването им и контакта с тях, и наблюдавайте дали проявите на дерматит отшумяват.

Използвайте домашни средства за лечение на контактен дерматит

Овладейте раздразнението и сърбежа, като наложите засегната зона от кожата с мокър компрес. Навлажнете мека кърпа и я оставете да престои 15-20 минути върху кожата. Повтаряйте по няколко пъти на ден.

Друг домашен метод с голяма успеваемост, е налагането на кожата със смес от овесени ядки. Техните свойства за овладяване на възпалението се дължат на съдържанието им на фенолни съединения. За да се възползвате от този природен лек, блендирайте 3 лъжици овес и добавете чаша топла вода. Изсипете сместа във вана с топла вода и престойте в нея 15-20 минути. Или намажете сместа директно върху засегнатото място и я оставете да престои около 30 минути.

Овлажнявайте кожата редовно

За облекчаване на симптомите и по-бързо отшумяване на състоянието, не забравяйте редовното овлажняване на кожата. Заложете на качествени емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент), които да се грижат за дермата в дълбочина. Те ще овлажнят, възстановят и подобрят защитната бариера на кожата срещу външни влияния.

Можете да се доверите и на естествени хидратиращи средства, като кокосово масло, масло от вечерна иглика, ший или чаено дърво.

Предпазвайте уязвимите зони от кожата

Контактният дерматит често е провокиран от никела в копчетата и циповете на дрехите. За да избегнете продължителния контакт с кожата, поставете лепенки върху металните елементи.

Сърбежът е определено най-неприятният симптом на контактния дерматит. За да не разранявате кожата и възпрепятствате възстановяването ѝ, покрийте засегнатите зони с парче тънък памучен плат. Този метод действа много добре при по-малките деца, които не могат да контролират разчесването.

Консултирайте се със специалист за най-доброто лечение на контактен дерматит

Висококвалифицираните специалисти на програма Лекзема знаят кое е най-доброто за вашата кожа, засегната от контактен дерматит. Още при първи симптоми, не се колебайте, а се допитайте до тях. Те ще ви предложат най-добрите стратегии за лечение, превенция и грижи за кожата при контактна и други форми на екзема. Можете да зададете въпроси на дерматолозите на Лекзема чрез бързата форма за онлайн консултация, или директно да запазите час за физически преглед. Населените места за провеждане на консултациите, както и контактите на специалистите открийте тук. За да научите повече за програма Лекзема и услугите, които предлага, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola