Косопад при себореен дерматит не е сред най-разпространените симптоми на кожното заболяване, но е причина за сериозен дискомфорт и може да се отрази върху самочувствието на пациентите. В следващите редове споделяме какво може да предизвика загуба на коса при себореен дерматит и препоръки, които да подпомогнат назначената терапия за преодоляване на проблема.

Какво провокира косопад при себореен дерматит?

Себореен дерматит е кожно заболяване, което се проявява с образуването на люспести бели или жълтеникави плаки върху мазни области като скалпа, лицето или вътрешността на ухото. Понякога кожата изглежда раздразнена и зачервена.

В някои случаи себореен дерматит може да доведе до загуба на коса. Една от причините е, че при възпалителен дерматит на скалпа космените фоликули там не получават достатъчно количество хранителни вещества. Засиленото омазняване може да предизвика дразнене и възпаление на скалпа, съпроводено от силен сърбеж. Разчесването на кожата е още една предпоставка за увреждане на космените фоликули. Възможно е да последва забавен растеж и загуба на коса. Добрата новина е, че косопадът, асоцииран с развитието на себореен дерматит на скалпа, почти винаги спира след овладяване на заболяването.

Домашни методи, които помагат при себореен дерматит

У дома можем да се погрижим за овладяване на дерматологичното състояние, като приложим някои природни средства за ежедневна употреба. За справяне с проявите на себореен дерматит може да разчитате на определени храни. Пример за такива са продуктите, съдържащи пробиотични бактерии и витамини от групата на B-комплекс. Високи количества пробиотици има в киселото мляко, кефирът и ферментиралите храни (кисело зеле, кисели краставички), а биотин (витамин В7) се съдържа в гъби, риба тон, сьомга, яйца, авокадо, пуешко, фастъчено масло, карфиол. Резултати от изследване показват, че хората, които приемат достатъчно омега-3 мастни киселини в организма, имат по-продължителна ремисия при себореен дерматит. Учените обясняват това с факта, че тези ненаситени мастни киселини имат силно изразени противовъзпалителни свойства. Омега-3 мастни киселини се съдържат в мазните риби, орехи и ленено семе. Ако не консумирате често от тези храни, може да си осигурите необходимото дневно количество омега-3 мастни киселини чрез прием на ТриОмега 1000+.

Доказано средство за локална употреба при себореен дерматит е сокът от алое вера. Суровият екстракт от това лековито растение е ефективен за намаляване на лющенето, сърбежа и успокоява засегнатите области на кожата. Ако не разполагате с екстракт, срежете надлъжно едно листо от алое вера през средата и използвайте пулпата.

Всичко, което трябва да знаете, ако страдате от себореен дерматит, на едно място

Ако статията ви е била полезна и желаете да продължите да четете по темата, посетете интерактивния сайт на програма Лекзема – www.lekzema.com. Там ще намерите достъпни данни за кожното заболяване и общите стратегии за активен начин на живот без страдание. Можете да се възползвате напълно безплатно от онлайн консултация с доказан специалист дерматолог. За целта задайте своите въпроси чрез контактната форма. За физически преглед с дерматолог в клиника Борола може да запишете час на телефон (+359) 2 983 6211.

borola