Широко разпространено твърдение е, че консумацията на млечни продукти при екзема е причина за обостряне на кожното заболяване. Но скорошни проучвания предлагат една по-различна гледна точка по темата. Вижте повече в следващите редове.

Кога вреди консумацията на млечни продукти при екзема?

За хората с непоносимост към млечни продукти, консумацията на такива води до влошаване на симптомите и обостряне на пристъпите при екзема. Около 30% от пациентите с кожното заболяване имат установена хранителна алергия, а млечните продукти са сред честите алергени, причиняващи свръхреакция в организма. Затова мнозина превантивно избягват консумацията им, за да предотвратят влошаване на засегнатия кожен участък, без да имат потвърдена алергия.

От друга страна, тъй като екземата е заболяване с хронично възпалителен характер, придържането към антиинфламаторна диета е един от най-популярните методи за контрол на симптомите. Мнозина считат, че млечните продукти повишават нивата на възпаление в организма и затова обикновено консумацията им не се препоръчва на пациентите с екзема. Но нови изследвания по темата оборват това схващане, като доказват, че млечните протеини не предизвикват инфламаторни процеси в тялото.

Какви са ползите от консумацията на млечни продукти?

Пациентите с екзема трябва да преустановят консумацията на млечни продукти, ако имат доказана непоносимост към тях и усещат влошаване на симптомите. В противен случай не е нужно да се лишавате от тази група храни, защото те съдържат редица полезни за здравето хранителни вещества като калций, калий, витамин D и протеини.

Когато говорим за екзема, нови проучвания показват, че при хора без хранителна непоносимост, консумацията на натурално ферментирали млечни продукти може да подобри симптомите. Такива са кефирът и домашното кисело мляко, които се получават след ферментация на млечно-кисели бактерии. Благоприятният ефект се дължи на силните им пробиотични свойства. Пробиотиците се свързват с ползи в лечението на атопичен дерматит (вид екзема) при деца и възрастни. Други проучвания свързват консумацията на кисело мляко по време на бременност с по-нисък риск от атопичен дерматит при потомството. Има данни, че ежедневното похапване на кисело мляко намалява маркерите на възпаление в тялото, особено при хора с наднормено тегло.

Доказан подход в овладяването на екзема

Екземата изисква специфичен и индивидуален подход за лечение, който зависи от възрастта, вида, тежестта на симптомите, наличието на фактори като алергия и др. За овладяване и контрол на кожното заболяване е необходимо мнението на висококвалифициран специалист, който да назначи подходяща терапия.

Затова програма Лекзема обединява на едно място опита на здравни експерти, фармацевтичната индустрия и мрежа от консултативни центрове. Целта е да се повиши осведомеността за кожното заболяване и да се окаже подкрепа на нуждаещите се. Дерматолози, участващи в програмата, консултират в множество точки на страната, като координатите им можете да откриете тук. При необходимост, не се колебайте, а потърсете повече информация за услугите, които предлагаме на www.lekzema.com.

borola