Приемът на пробиотик от майката намалява риска от екзема (атопичен дерматит) в ранна възраст на детето. Опасността от развитие на алергия или астма обаче остава. Това е изводът от финландско проучване. Резултатите са публикувани в авторитетното сп. „Лансет“.

Припомняме, че съгласно определението на Световната здравна организация (СЗО):

  • пробиотикът е съвкупност от живи микроорганизми, които подобряват здравето на гостоприемника, когато постъпват в оптимално количество

„Ранното модифициране на имунната система с пробиотици значително понижава възможността от развитие на дерматит при деца във висок риск“. Коментарът е на д-р Марко Калиомаки. Той е педиатър ординатор в главната болница към университета в гр. Турку, Финландия и главен автор на изследването.

Резултатите от проучването подкрепят т.нар. „хигиенна хипотеза“. Тя гласи, че:

  • липсата на контакт с различни патогени в ранна възраст компрометира имунитета и води до различни здравословни проблеми, включително астма, алергия, екзема

Профилактика на екзема при малки деца с ранен прием на пробиотик

Изследователите подозират, че въвеждането на „добри“ бактерии в организма, може да регулира имунната система и да намали алергичните реакции. За да проверят предположението си, те провеждат проучване сред 159 бъдещи майки от гр. Турку. Всички участнички имат лична или семейна анамнеза за астма, алергии или екзема.

От две до четири седмици преди раждането жените са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната група приема по две капсули дневно пробиотик с щам Лактобацилус рамнозус (Lactobacillus rhamnosus GG). Другата – по две капсули плацебо на ден. Това продължава до навършване на 6-месечна възраст на кърмените деца. Децата, които не са кърмени, приемат съдържанието на капсулите, смесено с вода, докато навършат 6 месеца.

След навършване на 2 и 4 години на децата учените ги изследват за признаци на алергия. Тук отваряме една скоба, че 107 деца са на 4 годишна възраст.

При анализа на данните се оказва, че…

  • едва 14 от 53 деца, приемали пробиотик чрез кърмата, са диагностицирани с дерматит
  • 25 от 54 деца, приемали плацебо, получават диагноза екзема

„Ранният прием на пробиотик може осезаемо да намали риска от дерматит в ранна детска възраст“, казва д-р Калиомаки.
Учените не откриват статистически значими разлики в групите по отношение развитието на астма и алергия.

Спираме дотук по въпроса за екзема в ранна детска възраст и ранен прием на пробиотик

Желаещите да научат още за ролята на пробиотиците в лечението и профилактиката на дерматит могат да посетят сайта www.lekzema.com. Това е официалната страница на програма Лекзема – единствената българска инициатива, която обединява пациенти, лекари и експерти в борбата срещу екземата. Програмата предлага възможности за посещаване на училища за екзема, провеждане на онлайн консултация и преглед при специалист дерматолог. За някои от услугите е необходимо да се запази предварително час.

За повече информация можете да се свържете с екипа на Програмата на тел.: (+359) 2 983 6211 или на имейл office@lekzema.com.

borola