Според учените хората, които живеят в среда с мръсен въздух са по-склонни да развият екзема или да изпитват по-тежки симптоми на дерматологичното заболяване. То протича със силен сърбеж, зачервяване и раздразнение на засегнатия кожен участък. Има данни, че през последните години от екзема страдат 3 пъти повече хора в индустриализираните държави в сравнение със 70-те години на миналия век. Този ръст се наблюдава предимно в градските райони и засяга както възрастни, така и деца.

Мръсен въздух и екзема – каква е връзката?

Високите нива на замърсяване на въздуха предизвикват възпаление при хора с екзема, което се изразява в зачервяване, подуване и засилена чувствителност на кожата. Тази реакция е предизвикана от вещества, които се отделят от имунната система. Предразположената към екзема кожа е силно податлива на замърсяване от околната среда, защото бариерната функция на дермата е увредена. Следователно веществата от замърсената околна среда проникват по-лесно през кожата.

С по-висок риск от развитие на екзема и влошаване на симптомите се свързват:

  • Фини прахови частици с размер по-малък от 2,5 микрона в диаметър
  • Озон
  • Азотен диоксид
  • Въглероден окис
  • Серен диоксид

Тези замърсители се отделят в околната среда от дейността на електроцентрали, автомобили, строителни обекти, промишлени пещи и др. Ето защо са по-разпространени в градските райони.

Мръсният въздух също така може да предизвика раздразнение на белите дробове и да доведе до развитието на астма или да изостри симптомите на заболяването. Тази информация е особен полезна за хората с екзема, защото около една четвърт от тях развиват и астма.

Как да предпазим кожата с екзема от неблагоприятните фактори на околната среда?

За пълноценен контрол на кожното заболяване специалистите препоръчват редовно нанасяне на висококачествени овлажняващи продукти, като Липобаза (за дневна употреба) и Нанобаза (за нанасяне вечер преди лягане). Също така е важно кожата да се измива ежедневно с щадящи средства и хладка вода. След баня задължително подсушавайте внимателно и нанасяйте хидратиращ продукт.

Друга препоръка към хората с екзема е да носят дрехи с дълъг ръкав и крачол, които да покриват засегнатия кожен участък и да го предпазват от неблагоприятното влияние на факторите от околната среда. Ако е възможно, когато има данни за високи нива на замърсяване на въздуха, е желателно да се избягва продължителния престой на открито.

Още полезна информация и препоръки за овладяване на екзема ще откриете на…

Сайтът на програма Лекзема, който има една ясна цел – да бъде в помощ на пациентите с екзема и техните близки. Програмата подобрява осведомеността за заболяването, предлага работещи на практика насоки за живот без страдание и предоставя емоционална подкрепа на нуждаещите се. Това е възможно благодарение на мрежата от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия, обединени на едно място от общата кауза. Ако страдате от кожното заболяване не се колебайте да потърсите помощта на специалист. Запишете час за преглед в клиника „Борола“ в София или се обърнете към консултативните центрове в страната.

borola