Влошеното качество на живот, предизвикано от нумуларна екзема може да бъде подобрено с изготвяне на правилна стратегия за нейното лечение. Най-важното нещо е първо да разберете дали страдате от такъв тип екзема. Ако ви е поставена правилна диагноза, значи вече има и план за лечение, половината път е изминат. Заради симптомите, които предизвиква нумуларната екзема може да имате нужда да се справите и емоционално с проблема. Отдайте си нужното време, това е част от процеса. За да разберете повече за този тип дерматит и как да се справите с неприятните симптоми продължете да четете по-надолу в статията.

Какво представлява нумуларната екзема?

Нумуларната екзема (дисковидна екзема) или нумуларен дерматит е състояние на кожата, което се характеризира с обриви, които имат форма на монета или диск. Тези плаки са сърбящи и понякога могат да подмокрят кожата около себе си. Те са червени, розови или кафяви на цвят и засягат най-често ръцете и долните части на краката.

Нумуларната екзема е хронично състояние на кожата и може да рецидивира, тоест може да се завърне след период на ремисия. Също така не е заразно и не може да се предаде на друг човек чрез докосване. От дисковидна екзема най-рядко страдат малките деца, повече са случаите при тийнейджъри и то по-често при момичета, като много често състоянието се израства. Според проучванията при мъжете има по-голяма склонност да се развие нумуларен дерматит, отколкото при жените. Състоянието обикновено се появява между 55-65 годишна възраст.

Причини и симптоми на нумуларна екзема

Причините за възникване на нумуларна екзема все още не са известни, но има определени фактори, които могат да я отключат. При хора с по-чувствителна кожа и друг вид екзема рискът за появата на такъв тип екзема е по-голям. Също ключов момент се оказва прекалено сухата кожа, както и чувствителността към някои метали – никел, и медикаменти, най-вече за локално приложение – неомицин.

Най-честият и забележим симптом на дисковидна екзема е характерния обрив в кръгла форма, с добре очертани ръбове. Плаките, които се образуват са в размер от 2 до 10 см и човек може да има 1 до 50 на брой. Петната са сухи и твърди и засегнатите от тях области са много сърбящи, особено през нощта. Появата на гной или сълзене от плаките, може да е индикация за бактериална инфекция.

Препоръки в помощ при лечение на нумуларна екзема

Ако страдате от нумуларна екзема, най-доброто нещо, което можете да направите е да се грижите правилно за кожата си. Това може да предотврати повторна поява на лезиите и така да получите най-доброто от лечението. Използвайте емолиенти и хидратанти, за нейното овлажняване и омекотяване, като Липобаза е подходящ продукт за това. Нанасяйте винаги след душ или вана, както и като усетите изсушаване на кожата през деня. Не стойте повече от 20 мин. във водата и винаги се къпете с хладка, а не гореща вода. В противен случай рискувате да се извлече цялата влага от кожата. Хубаво е всички продукти, които използвате да са щадящи за кожата, да са без добавени аромати и парабени. Избягвайте честата дезинфекция на ръцете с препарати съдържащи алкохол, това ще доведе до прекомерно й изсушаване.

За повече информация и въпроси относно нумуларната екзема и нейното лечение може да се свържете със специалист

Разберете повече за състоянието си като се свържете с някои от специалистите от програма Лекземаwww.lekzema.com. Програмата обединява усилията на висококвалифицирани специалисти в дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с дерматит от цялата страна. Целта е да се постигне по-добра информираност, подкрепа на нуждаещите се и цялостна грижа на страдащите от екзема (дерматит). Можете да се възползвате от безплатни онлайн консултации и прегледи при най-добрите специалисти в областта. За повече въпроси можете да се свържете с нас на имейл office@lekzema.com.

borola